https://tamadres.com/media/magefan_blog/yasar-kemal-kitaplari.jpg

Yaşar Kemal

Yaşar Kemal
Ekleme Tarihi: Ocak 13, 2021

Yaşar Kemal Kimdir?

Romancı, senaryo ve öykü yazarı Yaşar Kemal, 6 Ekim 1923’te Osmaniye’de dünyaya geldi. Ağrı Dağı Efsanesi kitabının yazarı Yaşar Kemal’in gerçek adı Kemal Sadık Gökçeli’dir. 1. Dünya Savaşı yıllarında ailesi Diyarbakır, Urfa ve Antep ve Adana’ya göç etti. Göç sırasında babası Yusuf adında yaralı bir çocuğu evlat edindi. Fakat Yaşar Kemal henüz 4 yaşındayken babası gözlerinin önünde Yusuf tarafından öldürüldü. Olayın travmasıyla 12 yaşına kadar kekeme konuşan Kemal, küçük yaşta kazayla gözünün birini kaybetti.

Henüz ilkokuldayken yazmaya ilgi duyan Kemal, çocuk denecek yaşta “Aşık Kemal” mahlasıyla halk şiirlerine imza attı. İlkokulda arkadaşı Aşık Mecit ile aşıklarla atışacak derecede türküler söyleyip ağıtlar yakardı. Fakat annesinin engel olmasından dolayı saz çalmayı tam anlamıyla başaramayan Kemal, 1938’de mezun oldu. Yaşar Kemal’in yazdığı ilk şiiri “Seyhan” daha ortaokula başlamadan Adana Halkevi’nde yayımlandı. 1941’de ortaokula başladı fakat son sınıfta hastalandığı ve kendini edebiyata verdiği için yatılı öğrencilik hakkını kaybetti. Memurluk, ırgatlık, arzuhalcilik ve öğretmen vekilliği gibi farklı işlerde çalıştı. Halk edebiyatına da ilgi duyan Yaşar Kemal'in şiirleri Ülke, Beşpınar, Çığ ve Millet gibi dergilerde yayımlandı. 1943’te Çukurova ile Toroslar’dan derlediği ağıtları içeren “Ağıtlar” adlı ilk kitabı yayımlandı. 1946’da Kayseri’de askerlik yaparken Yaşar Kemal ilk uzun hikâye kitabı “Pis Hikâye” yi yazdı. 1950’lerde “Bebek”, “Dükkâncı” ve “Memet ile Memet” adlı öyküleri yayımlandı. Çeşitli yayımlarda Kemal Sadık Göğceli adını kullanan Kemal, Yaşar Kemal adını ilk kez Cumhuriyet gazetesinde kullandı.


1952’de 2. Abdülhamid’in baştabibi Jak Mandil Efendi’nin torunuyla evlenen Kemal, eşinin Türkçe, İngilizce, Fransızca ve İspanyolcayı iyi bilmesi üzerine adını dünyaya duyurmuş oldu. Eşi Serrero, Kemal’in 7 eserini yabancı dillere çevirdi, çeşitli yayınevleriyle ilişkiler kurarak, eşinin Avrupa’da daha çabuk tanınmasını sağladı. 1947'de yarım bıraktığı romanı “İnce Memed”i 1953-54’te bitirdi. 1955’te yayımlanan eserin ardından aynı yıl “Teneke” adlı romanı yayımlandı. İnce Memed ile 1956’da Varlık Roman Armağanı’nı alan Kemal’in Teneke adlı romanı da 1964 sonrasında Gülriz Sururi- Engin Cezzar Tiyatrosu tarafından sahnelendi ve 1966 İlhan İskender Armağanı’na layık görüldü.


Yaşar Kemal’in eserleri bir yandan tiyatroya uyarlanırken, “İnce Memed”in de aralarında bulunduğu 9 eseri beyaz perdeye de uyarlandı. Kaleme aldığı eserlerinde Anadolu insanının yaşamlarını işleyen Yaşar Kemal, 1970'ten sonra yazdığı romanlarında şehir insanının hayatını ele aldı. Birçok kez Nobel’e aday gösterildi fakat ödülü alamadı. Dostu Zülfü Livaneli, “Sevdalım Hayat” adlı kitabında ödülün kıskançlıklar ve küçük hesaplar sebebiyle Yaşar Kemal’e verilmediğinden bahsetti. Nobel Ödülü’nü alamamış olsa da hayatı boyunca 40 ayrı ödüle layık görüldü. Türk edebiyatına 26 roman, 11 deneme, 9 röportaj, 2 öykü ve 1 şiir kitabı miras bırakan yazar Yaşar Kemal 28 Şubat 2015 tarihinde organ yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetti. Yaşar Kemal’in kitapları, günümüzün en çok okunan kitaplar arasında yerini almaya devam etmektedir.


Yaşar Kemal Eserleri


İnce Memed

Sarı Sıcak

Ağrı Dağı Efsanesi

Yer Demir Gök Bakır

Ortadirek

Demirciler Çarşısı Cinayeti

Ölmez Otu




Yaşar Kemal’den Bir Alıntı

" Görüş sahası ne kadar dar olursa olsun, insan muhayyilesi geniştir. Değirmenoluk köyünden başka hiçbir yere çıkmamış bir insanın bile geniş bir hayal dünyası mevcuttur. Yıldızların ötelerine kadar uzanabilir. Hiçbir yer bulamazsa Kaf dağının arkasına kadar gider. O da olmazsa, düşlerinde yaşadığı yer başkalaşır. Cennetleşir. Şimdi, şu anda düşler veryansın ediyordur, uykuların altında. Şu fukara, şu kahırlı Değirmenoluk köyünde, değişmiş dünyalar yaşanıyordur. "

 

Tüm Kitapları Göster

Yaşar Kemal Kitapları


Bu Blog’u Sosyal Medya’dan Paylaş