Şevket Süreyya Aydemir

Şevket Süreyya Aydemir
Ekleme Tarihi: Ocak 13, 2021

Yazar, iktisatçı ve tarihçi Şevket Süreyya Aydemir 1897 yılında Edirne’de dünyaya geldi. Aydın bir annenin oğlu olan yazar, okuma-yazmayı annesinden öğrendi. Mahalle Mektebi'nden sonra Askeri Rüştiye’ye devam eden Aydemir, küçük yaşta siyasetle ilgilenmeye başladı. Balkan Savaşları öncesi annesini ve bir ağabeyini kaybeden yazar, Kuleli Askerî Lisesi'ne kaydoldu fakat bir oğlunun daha asker olmasını istemeyen babasının çağrısı üzerine geri döndü. Edirne Rüştiyesi ve Öğretmen Okulu'nda öğrenim gördü. Bu yıllarda Turancı görüşleri benimseyen yazar, diğer ağabeyinin Sarıkamış'ta hayatını kaybetmesi üzerine 1. Dünya Savaşı sırasında gönüllü olarak savaşa katıldı. Cephedeyken okuduğu Müfide Ferit'in Aydemir adlı romandan etkilenmesi üzerine soyadı kanunundan sonra Aydemir soyadını aldı.

Edirne’ye döndükten sonra öğretmenlik eğitimini tamamladı. 1919 yılında Azerbaycan’a öğretmen olarak atanan Aydemir, Ermenilere karşı kurulan gönüllü birliğin komutanı olup halk kahramanı durumuna geldi. Bakü’de toplanan Doğu Halkları Kurultayı’na Nuha delegesi olarak katılınca komünizme olan merakı arttı. Batum’da komünist partiye katılarak çalışmalar yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra, Aydınlık dergisinde yazdığı yazılarla komünist fikirleri yaymaya çalıştı. 1924’te Sadrettin Celal (Antel) ile birlikte yazdığı “Lenin ve Leninizm” adlı eseri yayımlandı. 1925 Tevkifatı sonucu Aydınlık dergisi kapatıldı ve Aydemir devrin birçok ünlü komünistiyle beraber yargılanarak 10 yıl hapse mahkûm oldu. Mahkûmiyeti sırasında “Muasır Türkiye'nin İktisadi İnkişaf İstikametleri” adlı kitabı yazdı fakat kitap yayımlanmadı. 1927'de genel af ilan edilince hapisten çıkan Aydemir, komünizm çizgisinden ayrılıp Türkiye için geçerli düşüncenin Kemalizm olduğu görüşünü benimsedi. 1932’de Atatürk’ün isteği üzerine Kadro dergisini çıkarttı. Komünist geçmişi nedeniyle çok eleştirilmiş olsa da devletin birçok kurumunda çalışıp başarısını konuşturdu. 1951’de emekli olup kendini yazarlığa verdi.

1959’da “Suyu Arayan Adam” adıyla otobiyografi kitabı yayımlandı. 1963-1965 yılları arasında üç cilt olarak yazdığı “Tek Adam” adlı biyografi kitabında Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını objektif olarak anlattı. İsmet İnönü’nüyü ele aldığı “İkinci Adam” adlı eserinden sonra “Menderes'in Dramı”, “Enver Paşa” gibi biyografilere, “Toprak Uyanırsa” ve “Kahramanlar Doğmalıydı” gibi romanlara imza attı.

Şevket Süreyya Aydemir 25 Mart 1976'da hayata veda etti.

Tür: Roman, biyografi, otobiyografi, araştırma

Öne çıkan eserleri: Tek Adam, Toprak Uyanırsa, İkinci Adam

Bir alıntı: "...Fakat kültür demek, bazılarının sandığı gibi, yemekte balığı bıçakla kesmemek demek değildir. Bu dış alışkanlıklar çabuk benimsenir.

Hakiki kültür, kazanılan ve benimsenen bilgilerin zenginliğidir. Geçmiş davaların kültürlü bir şekilde idraki ve tevarüs edilmesidir. Karşılaşılan durumların doğru olarak anlaşılması için de, bunların makul ve tenkidi bir surette açıklanabilmesidir..."

Tüm Kitapları Göster

Şevket Süreyya Aydemir Kitapları


Bu Blog’u Sosyal Medya’dan Paylaş