Nikos Kazancakis

Nikos Kazancakis
Ekleme Tarihi: Ocak 13, 2021

Yunan yazar Nikos Kazancakis 18 Şubat 1883’te Osmanlı İmparatorluğunda dünyaya geldi. Katolik rahiplerin yönettiği bir Fransız okulunda eğitim aldı. 1902’de Atina’da bir Hukuk Okuluna başlayıp, 1906’da mezun oldu. Mezun olduğu yıl “Yılan ve Zambak” (Ophis Ke Krino) adında bir şiir kitabı yayınlandı. Balkan savaşları sırasında gönüllü olarak Yunan ordusuna katıldı. Döndükten sonra felsefe eserleri Yunancaya çevirdi. Asya ve Avrupa ülkelerini gezdi. Bu gezilerini kaleme alarak gezi kitapları yazdı.

1927’de “Gezerken” (Taksidevondas) ve “Çileci” (Askitiki) adında deneme kitapları, 1928’de “Odysseus” (Odysseas) ve “Khristos” (Isa) adında oyunlar yazdı. 1945’te komünist olmayan küçük bir sol partinin başkanı oldu. Yunan hükumetinde bakan olarak görev aldı fakat 1 yıl sonra istifa etti. 1946’da en meşhur olan kitabı “Zorba” (Aleksi Zorba) yayınlandı. Kitap ilk başlarda çok bilinmese de 1964’te Michael Cacoyannis’in yönetmenliğinde beyaz perdeye aktarıldı ve hem film hem de kitap büyük ilgi gördü. 1949’da “Kardeş Kavgası” (İ Aderfofades) isimli romanı yayınlandı. 1953’te Giritlilerin Osmanlı İmparatorluğu'na başkaldırısını ele alan romanı “Kaptan Mihalis” (O Kapetan Mihalis) isimli kitabı yayınlandı. 1954’te yayınlanan “Günaha Son Çağrı” (O Telefteos Pirasmos) kitabında mücadele eden insana ulu bir örnek vermek istediğini açıkça belirtti. Kitap 1988’de sinamaya uyarlandı.

1956’da Viyana'da Uluslararası Barış Ödülü'ne layık görüldü. 1946’da Yunan Yazarlar Topluluğu tarafından Nobel Edebiyat Ödülü için kurula tavsiye edilen Kazancakis, 1957’de bu ödülü 1 oy farkla Albert Camus'ya kaptırdı. Camus ödülü aldıktan sonra Kazancakis’in ödülü kendisinden daha çok hak ettiğini belirtti. 1957’de “Allahın Garibi” (O Phtokhulis Tu Theu) ve “Bir İlyada Tercümesi” (Omiru Iliada) adlı romanları yayınlandı.

Nikos Kazancakis 26 Ekim 1957 lösemi nedeniyle Almanya'nın Freiburg kentinde vefat etti.

Tür: Roman, şiir, oyun, deneme, gezi

Öne çıkan eserleri: Zorba, Allah’ın Gribi, Kardeş Kavgası, Günaha Son Çağrı, Yeniden Çarmıha Gerilen İsa

Bir alıntı: "Bir zamanlar diyordum ki: Bu Türktür, bu Bulgardır, bu Yunanlıdır. Ben vatan için öyle şeyler yaptım ki patron tüylerin ürperir; adam kestim, çaldım, köyler yaktım, kadınların ırzına geçtim, evler yağma ettim... Neden? Çünkü bunlar Bulgarmış, ya da bilmem neymiş... Şimdi kendi kendime sık sık şöyle diyorum, hay kahrolasıca herif, hay yok olası aptal! Yani akıllandım, artık insanlara bakıp şöyle demekteyim: Bu iyi adamdır bu kötü adamdır. İster Bulgar olsun, ister Rum, isterse Türk. Hepsi bir benim için. Şimdi iyi mi kötü mü yalnız ona bakıyorum. Ve ekmek çarpsın ki, ihtiyarladıkça buna da bakmamaya başladım. Ulan ister iyi ister kötü olsun be. Hepsine acıyorum işte... Boşversem bile bir insan gördüm mü içim cız ediyor. Nah diyorum bu fakir de yiyor, içiyor, seviyor, korkuyor, (...) o da kıkırdayacak ve dümdüz toprağa uzanacak, onu da kurtlar yiyecek... Hey zavallı hey! Hepimiz kardeşiz be... Hepimiz kurtların yiyeceği etiz...”

 

Tüm Kitapları Göster

Nikos Kazancakis Kitapları


Bu Blog’u Sosyal Medya’dan Paylaş

Üye Ol

Etiketler: