Size daha iyi hizmet verebilmek için çerezleri kullanıyoruz.
Verilerinizin nasıl korunduğunu görmek ve detaylı bilgi edinmek için sayfanın altındaki kişisel verilerin korunması politikamızı inceleyebilirsiniz.
Dinsel İnançlar ve Düşünceler Tarihi Seti - 3 Kitap Takım
Mircea Eliade24 Saat Içinde Kargoda
Üzgünüz, Sonuç Bulunmadı

Lev Nikolayeviç Tolstoy
Lev Nikolayeviç Tolstoy
Lev Nikolayeviç Tolstoy Kimdir?
Rus yazar Lev Nikolayeviç Tolstoy, 9 Eylül 1828’de Rusya'nın Tula şehrindeki Yasnaya Polyana adlı konakta dünyaya geldi. Çocuk yaşta anne ve babasını kaybeden yazara akrabaları sahip çıktı ve ilköğrenimini evde özel ders alarak gördü. 1943’te Kazan Üniversitesi Doğu Dil Programı Bölümünü okudu fakat istediği başarıyı elde edemedi. Bu yüzden hukuk programına geçmek istedi fakat geçiş yapamayıp 1847’de okulu bırakmak zorunda kaldı.
Otobiyografi üçlemesinin ilk kitabı ve Tolstoy’un ilk romanı Çocukluk (Detstvo ) 1852’de The Contemporary dergisinde yayınlandı. Roman oldukça beğenildi ve Tolstoy’un en iyi eserleri arasına girdi. Bir süre sonra orduya yazılan yazar Kafkasya’ya gidip Kafkas halkının yoksul yaşamlarını ele alıp ilk gerçekçi hikâyelerini yazdı. 1854’te askerlikten ayrılarak Petersburg’a gitti. Askerdeyken yazmayı bırakmadı ve ikinci kitabı “İlk gençlik” (Otrochestvo) adlı eserini yazdı. Kitap 1854’te Sovremennik dergisinde yayımlandı. 1855’te Sivastopol Kuşatması'nda yaşadığı deneyimlerden yola çıkarak anlattığı 3 hikâyesini bir kitapta buluşturup " Sivastopol Serisi” (Sevastopolskiye Rasskazy) adıyla yayımladı. Otobiyografi üçlemesinin son kitabı “Gençlik” (Yunost) 1857’de yayımlandı.
1869’da yayınlanan Savaş ve Barış (Voyna I Mir) adlı kitabıyla tanınır hale geldi. Eşi kitap yazarken kendisine çok yardımcı oluyordu ve bu kitabı eşiyle beraber 12 kez düzenleyip yazmışlardı. Eser o kadar beğenildi ki ilk baskısı hemen tükendi ve ikinci baskısı birçok dünya diline çevrilerek yayınlandı.
1877’de Tolstoy kitapları arasında en sevilen Anna Karenina’yı yazıp ününe ün kattı. Bu kitaptan sonra bir depresyon yaşadı ve dine sığındı. Oruç tuttu, günah çıkardı ve köy kilisesindeki ayinlere katıldı. Fakat yazmayı hiç bırakmadı.
Kroyçer Sonat (Kreitzerova Sonata), Karanlıkların Gücü, İtiraflarım (Ispoved) gibi kitaplarını bu dönemde yazdı. 1880’den sonra Ortodoks Kilisesi'ni, Hıristiyanlıktaki ölümsüzlük düşüncesini ve her türlü siyasal iktidarı dışladı. Kendine özgü bir din geliştirmeye başladı ve onun düşüncelerini benimseyen insanlar Tolstoyizm olarak adlandırdıkları inancı benimsedi. Bu dönemde aynı manevi arayışı yansıtan Tolstoy romanları İvan İlyiç'in Ölümü (Smert' Ivana Il'icha), Hacı Murat (Khadzhi Murat) ve Diriliş (Voskreseniye) yayımlandı.
Tolstoy romanları haricinde birçok dini felsefe, öykü, oyun, eğitim kitapları, sanat ve edebiyat, sosyal ve siyasi denemeler, hikâye ve masal yazdı. 20 Kasım 1910’da zatürreden hayatını kaybetti. François Marie Arouet, Jean-Jacques Rousseau Tolstoy’un etkilendiği isimler arasında yer alıyor. Roman, öykü, dini kitap türünde eserler veren Tolstoy’un tüm kitapları günümüzde de büyük bir merak ve ilgiyle okunmaya devam ediyor.
Tolstoy Eserleri
Savaş ve Barış
Anna Karanina
Hacı Murat
Diriliş
İtiraflarım
İnsan Neyle Yaşar?
Kadın Ruhu
Bir Gencin Dramı
…
Tolstoy’dan Bir Alıntı
‘’ Bir elma olgunlaşıp yere düşünce, bu düşüşün nedeni nedir? Sapının kuruması, ağırlığının elmayı yere doğru çekmesi, güneşin yakması, rüzgârın etkisi, çok ağırlaşmış olması ya da dibinde duran çocuğun onu yemek istemesi midir? Neden bunların hiçbiri değildir. Burada söz konusu olan, sadece her hayati, organik, temel olayın gerçekleşmesine yol açan koşulların bir araya gelmesidir. Ve hücre dokusunun çürümesinden ötürü elmanın düştüğünü söyleyen botanik bilgini, ancak elma ağacının altında duran ve elmayı yemek istediği, bunu Tanrı'dan dilediği için düştüğünü söyleyen çocuk kadar haklıdır. ‘’
Giriş Yap
Yeni Hesap Oluştur