J. D. Salinger

J. D. Salinger
Ekleme Tarihi: Ocak 13, 2021

Amerikalı yazar Jerome David Salinger, 1 Ocak 1919 New York’ta dünyaya geldi. 1936’da Valley Forge Military Academy and College’dan mezun oldu. 1934’te Valley Forge Askeri Akademisi’nde okumasının ardından 1937’de Ursinus College ve New York Üniversitesi’ne gitti. 1939’da üniversitede yazı derslerine katıldı ve ilk öyküleri Story isimli dergide yayımlandı. Dergide yayımlanan ilk eseri “Gençler” oldu. 1040’lı yıllarda “Cosmopolitan”, “Esquire” ve “Colliers” gibi dönemin popüler dergilerinde öyküleri yayımlandı. 1948’de The New Yorker dergisinde yayımlanan “Muz Balığı İçin Mükemmel Bir Gün” öyküsü eleştirmenlerden tam not aldı.

1951’de daha sonradan ülkemizde “Çavdar Tarlasında Çocuklar” adıyla yayımlanacak olan ilk romanı “Gönülçelen” okuyucuyla buluştu. Eser, yazarın adının hızla duyulmasını sağladı. Bir ergenin yabancılaşması ve masumiyetini kaybedişini anlattığı romanı ergen yaştaki okurlara ilham kaynağı oldu. Roman bugün bile hâlâ okunup tartışılan eserlerden biri olma özelliğini koruyor.

Yazar, 1953’te “Dokuz Öykü” isimli hikâye derlemesiyle tekrar sevenleriyle buluştu. The New Yorker’de 7 öyküden oluşan “Glass Ailesi” dizisini yayımladı. Öykülerinden 2 tanesini 1961’de “Franny and Zooey” adıyla diğer 2 tanesini ise 1963’te “Raise High the Roof Beam, Carpenters and Seymour: An Introduction” adıyla kitaplaştırdı. Glass Ailesi’nin son öyküsü “Hapworth 16, 1924” ise The New Yorker dergisinin 16 Haziran 1965 tarihli sayfasında yayımlandı. Gözlerden uzak yaşamayı seçen yazar, 27 Ocak 2010’da hayatını kaybetti.

Tür: Roman, öykü

Öne çıkan eserleri: Çavdar Tarlasında Çocuklar, Dokuz Öykü, Franny ve Zooey,

Bir alıntı: “Nasıl bir iş olursa olsun, fark etmezdi zaten. Kimse beni tanımasın, ben kimseyi tanımayayım, bu yeterdi. Düşündüm, sağır-dilsizmişim gibi numara yapardım. Böylece, hiç kimseyle o salak konuşmaları yapmak zorunda kalmazdım. Biri bana bir şey demek istediğinde bir kâğıda yazar, bana uzatırdı. Bundan bir süre sonra sıkılınca da, ömrümün sonuna kadar insanlarla konuşmaktan kurtulurdum. Herkes beni sağır-dilsiz herifin teki sanır, beni rahat bırakırdı.”

Tüm Kitapları Göster

J. D. Salinger Kitapları


Bu Blog’u Sosyal Medya’dan Paylaş

Üye Ol

Etiketler: