İlhan Berk

İlhan Berk
Ekleme Tarihi: Ocak 13, 2021

Şair, yazar ve öğretmen İlhan Berk 18 Kasım 1918’de dünyaya geldi. Balıkesir Necati Bey Öğretmen Okulu’ndan mezun olup Espiye'de iki yıl ilkokul öğretmenliği yaptı. Ardından Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’nün Fransızca Bölümü’nü okuyup 1944 yılında mezun oldu. 1945-1955 yılları arasında Zonguldak, Samsun ve Kırşehir'de ortaokul öğretmenliği yaptı. 1956-1969 yılları arasında Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü yayın bürosunda çevirmen olarak çalıştıktan sonra emekliye ayrılıp Bodrum’a yerleşti. Çevirmen olarak çalıştığı dönemde modern dünya şiirinin iki büyük şairi sayılan Arthur Rimbaud ve Ezra Pound'un şiirlerini Türkçeye çevirip kitaplaştırdı.

İlk şiirleri 1935’te Manisa Halkevi'nin çıkardığı “Uyanış” dergisinde yayımlandı. Aynı yıl ilk kitabı “Güneşi Yakanların Selamı” yayımlandı. Şiirlerinde hece ölçüsü kullanan Berk yaşadığı dönemin şiir anlayışıyla da karamsar ögeler kullanıyordu. 1940’lara doğru Yeni Edebiyat anlayışını benimseyip Servet-i Fünun, Ses ve Yeryüzü gibi dergilerde yazdı. 1947’de “İstanbul” adlı eseri yayımlandı. Yayımlanan “Köroğlu”, “Çivi Yazısı”, “Mısırkalyoniğne”, “Galile Denizi” adlı eserleri İkinci Yeni Akımı’nın örneklerinden oldu. 1978’de “Kül” adlı kitabını yayınladı ve 1979’da bu kitabıyla Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü’ne layık görüldü. 1980’de “İstanbul” adlı eseriyle Behçet Necatigil Şiir Ödülü’nün sahibi oldu. 1982’de “Deniz Eskisi” adlı eseri yayımlandı ve 1983’te Yeditepe Şiir Armağanı’na layık görüldü. 1988’de “Irmak” isimli eseri yayınlandı ve bu eseriyle de Sedat Simavi Edebiyat Ödülü'nü aldı. Şiirlerinin yanı sıra “Uzun Bir Adam” adında otobiyografi, “Kanatlı At” adında söyleşi, “Logos” ve “Inferno” adlarında deneme – günlük, “Başlangıcından Bugüne Beyit Mısra Antolojisi” ve “Aşk Elçisi” adlarında antoloji kitapları da yazdı.

Hayatını şiirlere adayan İlhan Berk aynı zamanda resim tutkunuydu. Son yıllarda yaptığı resimleri sergileyip büyük beğeni topladı. İlhan Berk 28 Ağustos 2008’de Bodrum’da hayatını kaybetti.

Tür: Şiir, otobiyografi, antoloji, günlük

Öne çıkan eserleri: İstanbul, Deniz Eskisi, Irmak, Kül

Bir alıntı:

Yavaş yavaş geçtim kalabalıkların arasından

bir deniz çarpması gibi çoğalta çoğalta geçen

geçtiği yeri

yavaş yavaş çıktım içimden. Dokundum

yavaş yavaş acıya, kuvarsa, şiire

yavaş yavaş tarttım suyu, anladım nedir ağırlık

kokular

coğrafya.

Eğildim sonra gövdeyi tanıdım ve düzenini

gördüm sessizliğin dümdüzlüğünü

gördüm yinelemedi gördüğüm hiçbir şey

böyle yavaş yavaş geçtim insandan insana

insanlaştırdım yavaş yavaş dışımı

böyle karıştım kalabalıklara

kalabalıklaştım böylece..

Tüm Kitapları Göster

İlhan Berk Kitapları

Ürünü İncele
Pera
İlhan Berk Yapı Kredi Yayınları
104,00 ₺130,00 ₺


Bu Blog’u Sosyal Medya’dan Paylaş