Hasan Ali Yücel

Hasan Ali Yücel
Ekleme Tarihi: Ocak 13, 2021

Hasan-Âli Yücel 17 Aralık 1897'de İstanbul'da dünyaya geldi. Henüz dört yaşındayken Laleli'deki Yolgeçen Mektebi'ne yazdırıldı. 9 yaşında Mekteb-i Osmanî'ye gönderildi. Okulu 1911'de pekiyiden de üstün bir derece (Aliyyülala) ile bitirdi. Liseyi Vefa İdadisi’ nde okudu. Burada öğrenciyken ""İntikam Olsun"" yazısını yazdı. ""Mektepli"" dergisinin açtığı yarışmaya katıldı ve 17 Ekim 1913'te yayınlandı. 1922’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünü bitirdi.

19 Aralık 1922’de İzmir Erkek Muallim Mektebi'nde Türkçe ve Edebiyat Öğretmeni olarak göreve başladı. 1923’te “Felsefe Elifbası-Ruhiyat” adlı araştırma kitabı yayınlandı. Meslektaşlarıyla birlikte Muallimler Birliği ve Türk Ocağını kurdu. Mustafa Kemal Atatürk ile ilk kez burada karşılaştı ve 1927’de "Mıntıka Müfettişleri" unvanıyla İstanbul Maarif Emirliğinde görev aldı. 1928’de “Sanat Muhasebeleri” çevirisini yapan yazar, müfettişlik döneminde öncelikle "yazı ve dil sorunları" üzerine yoğunlaştı. Batılaşma-modernleşmeye ilgi duydu. İlk şiir kitabı “Tevfik Fikret: Tarih-i Kadim - Doksan Beşe Doğru” yu buna göre yazdı. Kitap Latin alfabesiyle basılan ilk kitap oldu. 1930’da araştırma-inceleme görevi için Paris’e gitti. 1930'un sonunda, geniş bir inceleme ve araştırma dosyasıyla döndü. 1936'da bu incelemeyi "Fransa'da Kültür İşleri" adıyla yayınladı. 1932’de “Goethe, Bir Dehanın Romanı” kitabını yazan yazar, 1917-1933 yılları arasında yazdığı şiirlerini "Dönen Ses" adıyla yayınladı. 1935’te İzmir Milletvekili oldu. 1938’de ise Milli Eğitim Bakanı olarak atandı. 7 yıl 7 ay süren bakanlık döneminde Türk kültürüne ve eğitimine en büyük hizmetini verdi. Köy enstitülerini açtı. Balıkesir ve Edirne Orta öğretmen okullarının, İzmir Yüksek Ticaret ve İktisat Okulu’nun açılması, Yüksek Mühendis Okulu’nun,  Ankara Fen ve Tıp fakülteleriyle Teknik Üniversite haline getirilmesi onun bakanlığında gerçekleşti.  Yazar, dünya klasiklerini Türkçeye kazandırdı ve 1937’de “Pazartesi Konuşmaları” eseri yayınlandı. 1946’da Milli Eğitim Bakanı görevinden ayrıldı ve milletvekili olarak kaldı. 1950 seçimlerinde parlamentoya giremeyince İstanbul’a yerleşti. Cumhuriyet ve Akşam gazetelerinde makaleler yazmaya başladı. Ardından okullar için eğitim kitapları yazdı. 1957’de “Kıbrıs Mektupları”, “Edebiyat Tarihimizden I” ve “Kâtip Çelebi ve Kesf-El-Zunun” 1958’de İngiltere Mektupları kitaplarını yazdı.

Hasan Ali Yücel, 1958’de UNESCO Millî Komisyonu Genel Kurul, 1961’de de Kurucu Meclis üyeliğine seçildi. 26 Şubat 1961’de kalp krizi geçirerek vefat etti.

Tür: Şiir, felsefi roman, tarih, anı

Öne çıkan eserleri: Dörtlükler, Geçtiğim Günlerden, Kültür Üzerine Düşünceler,  Davalar ve Neticeleri, Pazartesi konuşmaları

Bir alıntı: “... muhakeme yolları göstermiştir ki, ıstırabın kaynağı Buda'ya göre bilgisizliktedir. Şu halde onu gidermek, bitmeyen saadete ermenin tek çaresidir.”

Tüm Kitapları Göster

Hasan Ali Yücel Kitapları


Bu Blog’u Sosyal Medya’dan Paylaş

Üye Ol

Etiketler: