Ahmet Hamdi Tanpınar

Ahmet Hamdi Tanpınar
Ekleme Tarihi: Ocak 13, 2021

Ahmet Hamdi Tanrıpınar 23 Haziran 1901 tarihinde dünyaya geldi. 1923 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden Şeyhi’nin "Hüsrev ü Şirin" başlıklı mesnevîsi üzerine yazdığı lisans teziyle mezun oldu. Cumhuriyetin ilk öğretmenlerinden olan Tanrıpınar, öğretmenliğe 1923 yılında Erzurum Lisesi’nde başladı. 1939 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Edebiyatı Kürsüsü’ne atanan ilk profesör oldu.

Adını ilk kez "Musul Akşamları" şiiriyle "Altın Kitap" dergisinde duyuran Tanpınar’ın şiirleri Dergâh, Millî Mecmua, Hayat, Görüş dergilerinde yayınlandı. İlk makalesi olan "Şiir Hakkında" 1930'da yayımlandı. 1941 yılında Ülkü mecmuasında yayımlanan “Bursa’da Zaman”ın ilk hâli “Bursa’da Hülya Saatleri” en çok tanınan şiiri oldu. Edebiyatın birçok alanında var olan Tanrıpınar inceleme alanında 1937’de Tevfik Fikret’ i, 1942’de Namık Kemal’i kaleme aldı. Ardından 1943 yılında “Abdullah Efendinin Rüyaları” isimli hikâye kitabını çıkardı. İlk romanı 1944’te “Mahur Beste” Ülkü Dergisi’nde tefrika edildi ve 1975’te kitaplaştırıldı. 1946'da "Beş Şehir" adlı eserinde İstanbul, Ankara, Bursa, Erzurum, Konya'yı odak noktasına alarak bu şehirleri tabiatından kültürüne kadar tanıttı. 1948’de Cumhuriyet'te tefrika edilen “Huzur” romanı 1949’da kitaplaştırılıp yayımlandı. “Sahnenin Dışındakiler” adlı romanı 1950’de Yeni İstanbul Gazetesi’nde tefrika edildi ve 1973’de kitaplaştı. Ahmet Hamdi Tanpınar, 1943'te Euripides’ten "Alkestis", 1945'te Henry Lechat’tan "Yunan Heykeli" gibi çeviriler de yaptı.

1961'de "Saatleri Ayarlama Enstitüsü" romanında Cumhuriyet döneminde değişen insanın iç buhranlarına değindi.  Vefatına yakın bir dönemde otuz yedi şiirini bir araya getirerek "Şiirler" adında kitap çıkardı. Bu eser, ilk ve tek şiir kitabı oldu. Ahmet Hamdi Tanpınar, 23 Ocak 1962 tarihinde geçirdiği kalp krizi neticesinde hayata gözlerini yumdu ve naaşı Rumelihisarı Âşiyân Mezarlığı'nda Yahya Kemal’in mezarının yanı başına defnedildi. Yazarın vefatının ardından bile eserleri kitaplaştırıldı.

Tür: Şiir, roman, hikâye, deneme ve inceleme

Öne çıkan eserleri:  Beş Şehir,  Mahur Beste, Huzur, Saatleri Ayarlama Enstitüsü

Bir Alıntı: "Bazen düşünüyorum, ne garip mahlûklarız? Hepimiz ömrümüzün kısalığından şikâyet ederiz; fakat gün denen şeyi bir an evvel ve farkına varmadan harcamak için neler yapmayız?"

Tüm Kitapları Göster

Ahmet Hamdi Tanpınar Kitapları


Bu Blog’u Sosyal Medya’dan Paylaş