https://tamadres.com/media/magefan_blog/yapay-zeka-kitap-onerileri2.jpg

Yapay Zekâ Kitap Önerileri

Merve Kekeve
Ekleme Tarihi: Aralık 18, 2023

Yapay zekâ kavramının gündelik hayatta sıkça kullanılmasıyla beraber bu kavrama yer veren kitaplar da okuma listelerinde yer almaya başladı. Bilim kurgu kitapları okumayı sevenler için makineler, robotlar tabi ki yeni kavramlar değil. 


Bu yazımızda
yapay zekâ kitap önerilerine yer verdik. Bu liste, yapay zekâ ve onun alanına giren diğer konular üzerinde araştırma yapmak isteyenler için oldukça faydalı bir seçki. 


Yapay Zekâ Çağı


Byron Reese, insanlığın yapay zekâ çağına uzanan uzun ve meşakkatli geçmişini incelemeye başlıyor ve insanlık adına kazanılan bütün savaşlardan ve geçilen yollardan sonra günümüze, bilgisayarların ve makinelerin çağına geliyor. Yapay Zekâ Çağı kitabı, okurlarını mühendislikteki son gelişmelerden tarihi arka plana, sinema ve dizi sektöründeki yansımasından felsefeye kadar yapay zekânın yolculuğuna çıkarıyor. 


Yapay Zekâ Çağı kitabı yalnızca yapay zekânın insanlar için hangi anlama geldiğini tartışmıyor, aynı zamanda okurların önyargılarına meydan okuyor. Tüm bunları da hem eğlenceli hem de ilgi çekici bir şekilde yapmayı başarıyor.



Makineler Her Şeyi Yaptığında Biz Ne Yapacağız?


Robotlar ve yapay zekâlar artık film sahnelerinde değil, günlük hayatımızın tam içinde. Evler ya da ofisler Alexa’dan Siri’ye, Waze’den Uber’e kendi kendine öğrenen akıllı makinelerle dolu. Makineler, gün geçtikçe bizim işlerimizi daha iyi yapar hale geliyor. Peki ya, bu makineler bizim yapabildiğimiz her şeyi yapınca biz ne yapacağız? Çalıştığımız şirketler ne olacak? Robotun biri işimizi elimizden mi alacak? Yaptığımız iş on yıl sonra neye benzeyecek?


Malcolm Frank, Paul Roehrig ve Benjamin Pring Makineler Her Şeyi Yaptığında Biz Ne Yapacağız kitabında geliştirdikleri AHEAD modelini anlatıyor ve işinizde uygulayabileceğiniz akılcı önerilerde bulunuyor. Makineler Her Şeyi Yaptığında Biz Ne Yapacağız, yeni dijital çağda ayakta kalmak ve her daim bir adım önde olmak için rehberiniz olacak.


Robotların İktidarı


Çok satan Robotların Yükselişi kitabının yazarı Martin Ford’tan, yapay zekânın hayatımızı ele geçirdiğinde neler yapacağımız konusunda çok yakın geleceğe dair çarpıcı bir çalışma: Robotların İktidarı…


Yapay zekâlar, kişiler arası iletişimi ya da doktorların hastalığı teşhis etme biçimlerini değiştirse de Martin Ford, henüz gerçek devrimin gerçekleşmediğini savunuyor. Robotların İktidarı kitabı, yanı başımızdaki devrimi nasıl ele alacağımıza, ellerimizle yarattığımız gelecekte gerek bireyler gerekse toplumlar olarak nasıl kalkınacağımıza ve abartılı beyanlarla sansasyonu nasıl ayıracağımıza dair önemli bir kılavuz.



Hayatımızdaki Algoritmalar


Bilişsel bilim uzmanı Tom Griffiths ve ünlü yazar Brian Christian disiplinlerarası Hayatımızdaki Algoritmalar kitabında bilgisayarların kullandığı algoritmaların insanların birçok sorununu nasıl çözebileceğini çarpıcı bir şekilde okurlara sunuyor. 

Hayatımızdaki Algoritmalar kitabı park yeri seçiminden evlilik için en doğru kişiyi bulmaya, belleğin işleyişini anlamadan kişinin e-posta gelen kutusunu düzenlemesine kadar bilgisayar biliminin bilgeliğini insan hayatı için önemli stratejilere dönüştürüyor. 






Yapay (Geri) Zekâ


Meredith Broussard, Yapay (Geri) Zekâ kitabında bilgisayarları hayatın her alanında kullanma hevesinin kimi zaman nasıl kötü tasarlanmış sistemlere dönüştüğünü ele alıyor. Gazeteci ve yazılım geliştirici Broussard, teknolojiyi kullanarak yapılacak işlerin bir sınırı olması gerektiği düşüncesindedir. 


Yapay (Geri) Zekâ kitabı, bilgisayarların neden her zaman doğru hamleyi yaptığını düşünmemek gerektiğini anlamak ve teknolojinin sınırlarını öğrenmek için önemli bir kaynak.






Akıllı Makineler 


Makineler; yemek ve servis yapmayı öğreniyor, araba sürüyor ve hatta düşünüp tartışıyor. Bazı makineler de insanlardan daha iyi performans göstermeye başladı bile. Bu teknolojik gelişmeler insanlığı nereye götürüyor? Akıllı bilgisayarlar ve robotlar insanlık için bir nimet mi yoksa tehdit mi?


Ulrich Eberi, Akıllı Makineler kitabında bu alandaki heyecan verici gelişmeleri herkesin anlayabileceği bir şekilde anlatıyor. Yapay zekâ çağını geçmişi ve geleceğiyle anlamak için Akıllı Makineler kitabını okuyabilirsiniz.






Bilinç Açıklanıyor


Yapay zekâ kitap önerilerinden biri de, Daniel C. Dennett’in Bilinç Açıklanıyor kitabıdır. İnsanlar, hayvanlar ve makinelerle ilgili olağanüstü bilgiler içeren bu kitap, bilinç hakkında gündelik düşünceleri yıkarken meseleye radikal bir bakış açısı getiriyor.


Geleneksel ve sağduyuya dayalı Kartezyen bilinç modelini reddeden Dennett; sinirbilim, psikoloji ve yapay zekâ alanlarından elde edilen bilgiler ışığında yeni bir model ortaya koyuyor. 


‘’ Yalnızca bilinçli olayları bilinçdışı olaylar bağlamında açıklamış olan bir kuram, bilinci tam olarak açıklayabilir. ‘’ 



Makinenin Kalbi 


Makinenin Kalbi kitabı, insanlar ile teknoloji arasındaki giderek zorunlu hale gelen ve önümüzdeki yıllarda dünyayı dönüştürecek olan ilişkideki dev adımı inceliyor. Fütürist Richard Yonck, iletişimin ilk ve en temel biçimi olan duygunun yapay zekânın bir sonraki aşamaları için hayati olduğunu belirtiyor ve bunun teknolojiyle nasıl çalışacağımızın ve onu nasıl kullanacağımızın kalbinde yer aldığını ileri sürüyor.


Fakat bu ilerlemenin getirdiği her faydanın bir dezavantajı bulunabilir. Pek çok kişi, makinelerin kontrolden çıkma ihtimalini düşünerek derin kaygı duyuyor. Bu kaygıları anlamak, gerçekleşme olasılıklarına ilişkin bilgiyle, derinleşmiş görüşlerle ufkunuzu açmak ve insanlığın teknolojiyle kuracağı yeni ve kaçınılmaz yolları incelemek için okunması gereken yapay zekâ kitaplarından biri de, Makinenin Kalbi’dir.


Master Algoritma 


Homo sapiens, kendini dünyaya adapte etmek yerine dünyayı kendine adapte eden bir türdür. Bu milyon yıllık destanın en yeni bölümü de yapay öğrenmedir. Yapay öğrenme, bilgi birikiminin herkesi kapsayacak şekilde ilerlemesini hızlandıracak ve dünyayı hayal bile edemeyeceğimiz şekilde değiştirecektir.


Pedro Domingos, Master Algoritma kitabında tüm zamanların en önemli ve devrim niteliğindeki gelişmelerinden biri olan yapay öğrenmenin perdesini kaldırıyor ve Amazon’a, Google’a, akıllı telefonlara güç veren, öğrenen makinelerin içine göz atmamızı sağlıyor.



Bu Blog’u Sosyal Medya’dan Paylaş