https://tamadres.com/media/magefan_blog/atat_rk-kitaplari.jpg

Ülkemizin Mimarı Mustafa Kemal Atatürk’ün Yazdığı 4 Kitap

Merve Kekeve
Ekleme Tarihi: Kasım 10, 2023

Her yıl olduğu gibi, bu 10 Kasım’da da tarif edilemez bir hüzün içindeyiz. Cumhuriyetimizin kurucusu, ülkemizin mimarı Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan bedenen ayrılışının 85. yılında onu sevgi, özlem ve minnetle anıyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk iyi bir asker, siyasetçi olmasının yanında iyi bir okur ve entelektüeldi. Sanat, eğitim, kültür, spor gibi konularda vatandaşlara örnek olarak ülkemizin modernleşmesi için elinden gelenin en iyisini yaptı. Bunlardan biri de, kitap yazmaktı. 

Bu yazımızda Atatürk kitaplarına yer verdik. Atamızın imzasını taşıyan, deneyimlerini ve anılarını anlatan bu kitaplar, herkesin okuması gereken kitaplar arasında yer alıyor.


Mustafa Kemal Atatürk’ün Kitapları


Nutuk 


Atatürk'ün yazdığı kitaplar denildiğinde akla ilk olarak Nutuk geliyor. Nutuk, Mustafa Kemal Atatürk’ün deyişiyle ‘’ büyük bir milletin istiklalini nasıl kazandığını, ilim ve fennin en son esaslarına dayanan, milli ve asri bir devleti nasıl kurduğunu ‘’ anlatan başyapıtıdır. En çok okunan kitaplar arasında yer alan Nutuk’ta Atatürk’ün Samsun’a çıkışından kongrelere, Kurtuluş Savaşı’ndan TBMM’nin açılmasına, saltanatın kaldırılmasına, cumhuriyetin kurulmasına kadar pek çok önemli olay detaylı olarak anlatılır. Yakın tarihimizi daha iyi anlamak ve kavramak için her gencin okuması gereken kitaplar arasında ilk sıralarda yer alır.






Cumalı Ordugâhı 


Atatürk, Nutuk eserinde kaleme aldığı kitaplar arasında yer alan Cumalı Ordugâhı’ndan da bahsetmiştir. Bu kitabın Suphi Paşa’nın İştip havalisinde Cumalı’da yaptırdığı süvari manevralarından sonra kaleme alındığı biliniyor. Atatürk, Cumalı Ordugâhı’nı hasret çektiği askerî hayatın yeniden başlaması olarak düşündüğü için orada geçirdiği günleri kaleme almıştır. 29 Ağustos – 8 Eylül 1909 tarihleri arasında gün gün yazılmış notlardan oluşan Cumalı Ordugâhı eseri, aynı zamanda Atatürk’ün askerlik anlayışına dair oldukça önemli ipuçlarına da yer veriyor.






Zabit ve Kumandan ile Hasbihal


Atatürk’ün kaleminin ne kadar güçlü olduğunun farkına varacağınız eserlerden biri de, Zabit ve Kumandan ile Hasbihal’dir. Mustafa Kemal’in mahalle, okul, meslek ve silah arkadaşı olan Nuri Conker’in kaleme aldığı tek kitap Zabit ve Kumandan, Atatürk’ün Zabit ve Kumandan ile Hasbihal eserini kaleme almasına vesile oldu. Birbirini tamamlayan ve pekiştiren bu iki kitap, iyi yöneticilik konusunu ele almıştır. 







Geometri


12 Temmuz 1932 yılında Türk Dili Tetkik Cemiyetinin kurulmasının ardından başlayan Dil Devrimi ile Türkçeyi sade bir dil haline getirme ve yabancı kökenli kelimelerden arındırma çalışmaları hız kazanmıştır. Farsça ve Arapçadan alınan fen, bilim, teknik ve sanat terimlerin Türkçeleştirilmesi için komisyonlar kurulmuştur. Bunun yanı sıra Mustafa Kemal Atatürk de geometri – eski deyişle hendese – için bizzat çalışmalar yürütmüştür. 1936 yılında toplanan III. Türk Dil Kurultayının hemen ardından Atatürk, geometri öğrenenlere ve öğretenlere kılavuz olması için Dolmabahçe Sarayı’nda Geometri eserini kaleme almıştır.





Atatürk’ü Anlatan En İyi Kitaplar


Bu yazımızda Atatürk’ün yazdığı eserlere ek olarak O’nun hakkında yazılan kitaplara da yer vermek istedik. Atatürk’ü ve düşüncelerini anlamanın bir diğer yolu da, Atatürk hakkında yazılan kitapları okumaktan geçer.

Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını, eğitimi, verdiği mücadeleleri, felsefesini derinlemesine incelemek istiyorsanız bu listedeki kitaplar tam size göre. Haydi, Atatürk’ü konu alan kitaplara göz atalım.





Çankaya – Falih Rıfkı Atay


1923 – 1938 yılları arasında Atatürk’ün yanında bulunan Falih Rıfkı Atay, onun yaşadıklarını kendisinden dinlemiş ve birçoğuna da bizzat şahit olmuş dönemin en önemli gazetecilerinden biridir. Falih Rıfkı Atay Çankaya eserinde Atatürk’ün doğumundan okul yıllarına, savaştığı cephelerden yaptığı inkılaplara, tartışma sofralarından insani yönlerine kadar her ayrıntıyı anekdotlara yer vererek anlatmıştır. Atatürk’ü ve Türkiye’nin dönüşümünü anlamak için okunması gereken eserlerin başında yer alıyor.






Gazi Mustafa Kemal Atatürk – İlber Ortaylı


Ülkemizde tarih kültürünü yeniden inşa eden İlber Ortaylı’dan ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşamını ve liderliği anlatan bir eser… İlber Ortaylı Gazi Mustafa Kemal Atatürk kitabında, büyük lider Mustafa Kemal Atatürk’ü yaşamının tüm yönleriyle anlatıyor. Atatürk’ün çocukluğundan İstiklal Harbi’ne, Cumhuriyet’in ilan edilmesinden Türkiye’nin dönüşümüne kadar pek çok olayı detaylı olarak ele alan kitap, Atatürk’ü farklı açılardan okurlara anlatabilmeyi amaçlıyor. Atatürk’ü yazmanın kendisi için bir vazife olduğunu belirten Ortaylı, bu kitabı yazmak için de 70 yaşına kadar beklediğini dile getiriyor.





Mustafa Kemal – Yılmaz Özdil


Yılmaz Özdil, Mustafa Kemal Atatürk’ü anlatmak boynumuzun borcu diyerek yaklaşık 10 yıllık çalışmayla hazırladığı Mustafa Kemal kitabını okurlarla buluşturdu. Akıcı ve anlaşılır üslubuyla tarih kitabı okumaktan korkanların da rahatlıkla okuyabileceği bir kitap olan Mustafa Kemal; Atatürk’ün hayatı, eğitim yılları, Milli Mücadele yılları, cumhuriyetin kuruluş yılları ile vefatı arasında geçen süreçte yaşadıklarını ve bilinmeyen anılarını aktarıyor.







Atatürk’ün Yasaklanan Kitabı – Hüseyin Hakkı Kahveci


Atatürk tarafından basılma emri verilen ve yine Atatürk’ün kurduğu devletin kurumları tarafından toplatılarak yasaklanan bu kitap, hikâye tadında bir istihbarat kitabı olmasının yanı sıra gizli ve stratejik bilgiler içermektedir. Atatürk’ün Yasaklanan Kitabı; Siyonizm’in gelişim sürecine ve devletleşmesine farklı bir bakış açısı getiren, günümüzdeki olaylarla bağlantı kuran, Mescid-i Aksa tartışmalarının güncel olduğu bir dönemde her bakımdan tartışma yaratacaktır. 







Atatürk – Andrew Mango


Uzman bir yazardan nesnel bir yapıt… İstanbul doğumlu İngiliz yazar Andrew Mango, beş yılı aşkın süredir yaptığı çalışmalar sonucunda kapsamlı ve nesnel bir yapıt ortaya koyuyor. Türkiye’nin bağımsızlığı ve varoluşu yolunda Atatürk gibi bir liderle yakaladığı olağanüstü şansı irdeleyen yazar Andrew Mango; Atatürk’ü yalnızca lider özellikleriyle değil, yakın çevresi ve insani ilişkileriyle de yansıtmayı başarıyor. Aynı zamanda dönemin toplumsal yapısı ve güç dengelerine de açıklık kazandırıyor.





Bu Blog’u Sosyal Medya’dan Paylaş