https://tamadres.com/media/magefan_blog/sinan_akyuz_cocuk_kitap_oneriler_1_.jpg

Sinan Akyüz'den Çocuklar İçin Kitap Önerileri

Berk Cankurt
Ekleme Tarihi: Mart 31, 2021

Gazeteci ve yazar Sinan Akyüz’ü daha çok Meyra, İncir Kuşları, Solgun Karanfil ve Piruze: Şam’da Bir Türk Gelin gibi tarihsel romanları ile tanıyoruz. Yazar, her biri yoğun araştırmaların ürünü olan romanlarının yanında, geçtiğimiz yıl Kendini Arayan Domates adlı bir de çocuk kitabı yayımladı. Akyüz’e çocuklar için önerebileceği kitapları sorduk ve böylece birbirinden güzel kitaplardan haberdar olduk.

İyi okumalar!

 

Ağaç Diken Adam - Jean Giono
Ağaç Diken Adam

Fransız yazar Jean Giono, bu öyküyü ilk olarak Amerika’daki Reader’s Digest dergisi için kaleme almış. Ne var ki dergi, kitabın ana karakterinin kurgusal bir karakter olmasından ötürü yazıyı yayımlamaktan vazgeçmiş. Bunun üzerine yazar, öyküsünü Vogue dergisinde herhangi bir telif hakkı talebinde bulunmaksızın yayımlatmış. Amerika’da yüz bin adet basılarak ücretsiz dağıtılan bu öykü, aynı zamanda çok sayıda ekolojik dergide de yayımlanmış. Yaşamının son otuz yılını Fransa’nın Provence bölgesindeki çorak arazileri ağaçlandırmaya adayan Elzéard Bouffier’nin bu ilham veren öyküsü, mutluluğa ve huzura doğayı koruyarak ulaşabileceğimizin bir kanıtı aynı zamanda.

 

Çocuk Kalbi - Edmondo De Amicis
Çocuk Kalbi

Edmondo De Amicis’in 1886 yılında kaleme aldığı Çocuk Kalbi, 20. yüzyılın en çok okunan çocuk kitapları arasında. Okulun üçüncü yılında öğretmeni ve sınıfı değişen Enrico günlük tutmaya başlar. Etrafı gözlemledikçe, sınıf arkadaşlarının çeşit çeşit hikâyesi olduğunu fark eder.

Dostluğu, paylaşmayı, merhameti ve diğer insani duyguları anlaşılır bir dille öğretme amacı taşıyan Çocuk Kalbi, İtalya’nın birleşmesinden 25 yıl sonra yazılmış. Bu bakımdan kitapta aynı zamanda vatan sevgisi de önemli bir yer taşıyor.

 

Çizgili Pijamalı Çocuk - John Boyne
Çizgili Pijamalı Çocuk

Babasının Alman ordusunda aldığı terfiden sonra Bruno ve ailesi Auschwitz’e taşınırlar. Bruno buradaki evlerinden toplama kampını ve içindeki hapishane kıyafetleri giymiş esirleri görür ve bir gün bu “çizgili pijamalı” insanları daha yakından tanımaya karar verir. Çitin öbür tarafında yaşayan Shmuel ile kurduğu dostluk, ikisinin de hayatını değiştirecektir. Yayımlandıktan sonra New York Times’ın çok satanlar listesinde ilk sırada yer alan bu sarsıcı öykü, çocuklara olduğu kadar yetişkinlere de hitap ediyor.

 

Kraliçeyi Kurtarmak - Vladimir Tumanov
Kraliçeyi Kurtarmak

Matematik hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı!

Matematikle arası pek de iyi olmayan Aleks, bir gün yolda bulduğu tuhaf kalemin matematik problemlerini çözdüğünü fark eder. Artık sınavlar onun için bir sorun olmaktan çıkmıştır. Ne var ki kitaplığında birdenbire beliren esrarengiz bir kitap, onu ve arkadaşlarını sayıların dünyasında tehlikeli ve sıra dışı bir maceraya sürükler. Aleks ve arkadaşları, kötü kalpli kralın esir aldığı Zümrüt Kraliçe’yi kurtarmak için matematik problemleri çözmek zorundadır.

9 yaş ve üzeri çocukların sıkılmadan okuyacağı kitap, matematik dersi için yardımcı kaynak olarak kullanılabilir.

 

Küçük Kara Balık - Samed Behrengi
Küçük Kara Balık

Günün birinde, annesinin biricik evladı olan küçük, kara bir balık içinde yüzdüğü suların nereye aktığını sorgulamaya başlar. Bir kere sorgulamaya başlayınca da, onu girdiği bu yoldan hiç kimse döndüremez. Küçük Kara Balık’ın öyküsünü okurken azmin, cesaretin ve yeni dünyaları keşfetmenin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha farkına varacaksınız. Kısa yaşamında karşılaştığı hiçbir zorluğa karşı asla pes etmemiş bir yazardan, çocuk veya yetişkin herkesin okuması gereken bir başucu eseri.


Bu Blog’u Sosyal Medya’dan Paylaş