Size daha iyi hizmet verebilmek için çerezleri kullanıyoruz.
Verilerinizin nasıl korunduğunu görmek ve detaylı bilgi edinmek için sayfanın altındaki kişisel verilerin korunması politikamızı inceleyebilirsiniz.

Sait Faik Abasıyanık'ın En Çok Okunan 5 Kitabı
Merve Kekeve
Türk edebiyatının usta kalemlerinden Sait Faik Abasıyanık, çağdaş Türk hikâyeciğine yönelik katkılarıyla birlikte yenilikçi yönüyle öne çıkmayı başaran bir yazar. Hikâye, şiir, roman gibi pek çok türde eserler kaleme alması, yazarın anlatım gücünün sınır tanımadığın bir göstergesi…
tamadres olarak vefatının 69. yıldönümünde Dünya ve Türk edebiyatının en büyük hikâye yazarları arasında yer alan Sait Faik Abasıyanık’ın en çok okunan kitaplarını derledik. Ancak çok okunan kitaplarına geçmeden önce Sait Faik Abasıyanık’ın hayatına kısaca göz atalım.
Sait Faik Abasıyanık Kimdir?
Yalnızca Türkiye’nin değil, tüm dünyanın tanıyıp saygı duyduğu usta edebiyatçı Sait Faik Abasıyanık, 18 Kasım 1906 yılında Adapazarı’nda dünyaya geldi. İlköğretimini yabancı dilde eğitim veren Adapazarı Rehber-i Terakki Mektebinde gören yazar, daha sonra iki yıl Adapazarı İdadisine devam etti fakat Yunan işgalinden dolayı eğitimine ara vermek zorunda kaldı. Kurtuluş Savaşı’nın ardından ailesiyle İstanbul’a yerleşerek İstanbul Sultanisinde eğitimine devam etti ve ardından Bursa Erkek Lisesine geçiş yaparak 1928 yılında mezun oldu.
Yazar Sait Faik Abasıyanık, lise yıllarında kaleme aldığı şiirlerle edebiyat dünyasına adım attı ve ilk öyküsü İpek Mendil’i de edebiyat dersinde ödev olarak yazdı. Aynı zamanda Uçurtmalar ve Zemberek hikâyelerini Bursa Erkek Lisesinde kaleme aldı.
Liseden mezun olduktan sonra Sait Faik Abasıyanık yazdığı hikâyeleri ve şiirleri çeşitli gazetelere ve dergilere gönderdi. İki yıl İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde eğitim gördükten sonra Fransızca öğrenmek için Champollion Lisesinde öğrenim görmeye başladı. Ardından üç dönem Grenoble Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde eğitim gördü ve babasının isteği üzerine İstanbul’a döndü.
Babasının kendine açtığı dükkânda çalışan Sait Faik Abasıyanık hikâyelerine bu süreçte daha da yoğunlaştı ve 1936 yılında babasının desteğiyle ilk hikâye kitabı Semaver’i yayımladı.
1948 yılında yazar siroz teşhisi konuldu. Tedavi için Paris’e giden yazar, İstanbul’dan uzakta öleceği ve tedavinin ağırlığından korktuğu için geri döndü. Paris’ten döndükten sonraki yıllar, onun yazarlığının en verimli yılları oldu. En sevilen Sait Faik Abasıyanık eserleri arasında yer alan Havada Bulut, Kumpanya, Havuz Başı bu yıllarda yayımlandı.
Yazar, çağdaş edebiyata katkılarından dolayı 1953 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra ilk Türk olarak Mark Twain Derneği tarafından onur ödülüne layık görüldü. Aynı yıl Kayıp Aranıyor, Şimdi Sevişme Vakti, Alemdağ’da Var Bir Yılan kitapları da yayımlandı.
5 Mayıs 1954 yılında yemek borusu kanaması nedeniyle hastaneye kaldırıldı ve sevilen yazar 11 Mayıs 1954 yılında hayata veda etti. Bugün 69. ölüm yıldönümünde sevgi ve saygıyla andığımız Sait Faik Abasıyanık’ın tüm eserleri, kitapseverlerle buluşmaya devam ediyor.
Sait Faik Abasıyanık Müzesi
Edebiyat aşıklarının gezmesi gereken müzeler arasında yer alıyor Sait Faik Abasıyanık Müzesi. Sait Faik Abasıyanık’ın Burgazada’daki evi, ölümünden sonra müzeye dönüştürüldü. 22 Ağustos 1959 yılında ziyarete açılan Sait Faik Abasıyanık Müzesini ziyaret ederek yazarın yaşamına tanıklık edebilir, kişisel eşyalarını görebilir ve eserlerine konu olan hatıralarına eşlik edebilirsiniz. 1964 yılından itibaren Darüşşafaka Cemiyeti sorumluluğunda ziyaretçilerine ev sahipliği yapan müze, Sait Faik Abasıyanık’ın vasiyetiyle ücretsiz hizmet veriyor.
En İyi Sait Faik Abasıyanık Kitapları
Semaver
Semaver, Sait Faik Abasıyanık eserleri arasında ilk olma özelliği taşıyor. Yazar, bu kitabındaki yer alan öykülerinde sıradan olayları konu alışıyla bunları okurlara canlı canlı yaşatıyor. Semaver kitabında yazar, zenginleri kızarak fakirleri övüyor.
20 hikâyeden oluşan kitap, kitaba adını veren Semaver öyküsüyle başlıyor. Bu hikâyede, Halıcıoğlu’nda bir fabrikada çalışan Ali’nin annesiyle birlikte geçirdiği mutlu günlerini anlatıyor. Evdeki huzura tanık olan ise, onlara hayata bağlayan, semaverdir.
Son Kuşlar
Sait Faik Abasıyanık’ın 19 öyküden oluşan Son Kuşlar kitabı, durum hikâyesi tarzındadır. Öykülerin anlatım tekniği, güçlü ve detaylı betimlemelere dayanıyor.
Son Kuşlar kitabında yer alan on altı hikâye Burgazada’da, iki hikâye şehirde ve bir hikâye de Çerkes köyünde geçiyor. Hikâyelerinin çoğunun adada geçmesinin yazarın toplumdan izole bir şekilde adaya çekildiği dönemle ilişkili olduğu düşünülüyor. Sait Faik Abasıyanık’ın hikâyelerindeki karakterler üzerinden kendi iç dünyasını, çelişkilerini, arzu ve özlemlerini aktardığını gözlemleyebilirsiniz.
Alemdağ’da Var Bir Yılan
İnsanoğlunun yalnızlıktan kaçışını temele alan 17 hikâyeden oluşan Alemdağ’da Var Bir Yılan, en çok okunan Sait Faik Abasıyanık eserlerinden biridir. Yazarın evrensel yalnızlık olgusunu tarif etmek için hayvanlara ve karakteristik kişilere başvurduğu bu eserinde Alemdağ, simgesel bir yerdir; ne Kaf Dağı gibi gerçek dışı ne de harita üzerinde yeri belli olan bir dağ.
Alemdağ’da Var Bir Yılan kitabıyla gerçeküstücülüğe yönelen yazar; hikâyeler arasında farklı bağlantılar kuruyor, metaforlara yer veriyor. Aynı zamanda Sait Faik’in en sevilen hikâyeleri arasında yer alan Hişt Hişt de bu kitapta.
Şahmerdan
Şahmerdan, Sait faik Abasıyanık’ın 1940 yılında yayımlanan üçüncü kitabı. 19 hikâyeden oluşan bu kitabın kahramanları, genellikle, Anadolulu kişilerdir. Türk insanını tanıma noktasında farklı pencereler açan Şahmerdan, toplumsal pek çok sorunla uğraşan ve sürekli ezildiği halde farkına varmayan sıradan insanların davranışları ve hayata karşı verdikleri mücadeleyi konu alıyor.
Ülkemizin herhangi bir bölgesinde, herhangi bir mahallesinde bulunabilecek simaları derin tahlillerle betimleyen hikâyeci Sait Faik Abasıyanık Şahmerdan kitabında yer alan öykülerle yazarlık maharetini bir kez daha ortaya koyuyor.
Şimdi Sevişme Vakti
Şimdi Sevişme Vakti, kısa öyküleriyle tanınan Sait Faik Abasıyanık’ın şiir kitabı. İlk şiiri Hamal’ı ergenlik döneminde yazan Abasıyanık, edebi dünyasında öykülere yoğunlaşsa da şiire olan özlemi onu tekrardan şiir yazmaya itti ve yıllar sonra kaleme aldığı şiirlerini Şimdi Sevişme Vakti kitabında topladı.
Serbest şiir tarzını benimseyen bu kitap, yazarın birbirinden farklı konulardan ve edebi niteliği yüksek şiirler kaleme alabileceğinin bir kanıtı.
‘’ Sana nasıl bulsam, nasıl bilsem
Nasıl etsem, nasıl yapsam da
Meydanlarda bağırsam
Sokak başlarında sazımı çalsam
Anlatsam şu kiraz mevsiminin
Para kazanmak mevsimi değil
Sevişme vakti olduğunu… ‘’
En Güzel Sait Faik Abasıyanık Sözleri
‘’ Hiçbir şey seni sevmekten beni alıkoyamaz. ‘’ – Son Kuşlar
‘’ Yalnızlık dünyayı doldurmuş. Sevmek, bir insanı sevmekle başlar her şey. Burda her şey bir insanı sevmekle bitiyor. ‘’ – Alemdağ’da Var Bir Yılan
‘’ Bu koca şehir, ne kadar birbirine yabancı insanlarla dolu. ‘’ – Lüzumsuz Adam
‘’ Dünyada hiçbir şeyden, zalimlikten iğrendiğim kadar iğrenmem. İnsanoğlunun en büyük savaşı, zalimliğe karşı açılmalı. ‘’ – Kayıp Aranıyor
‘’ Bir insanın mühim ve saçma şeyler düşündüğünü nasıl bilebiliriz? Düşünen adamın kendisi bile böyle bir hüküm veremedikten sonra... ‘’ – Şahmerdan
‘’ Ölüm, bildiğimiz kadar korkunç bir şey değildi. Yalnız biraz soğuktu o kadar. ‘’ – Semaver
Giriş Yap
Yeni Hesap Oluştur