https://tamadres.com/media/magefan_blog/peyami-safa-eserleri.jpg

Peyami Safa’nın En Çok Okunan 5 Kitabı

Merve Kekeve
Ekleme Tarihi: Aralık 08, 2023

Peyami Safa, özellikle psikolojik ve polisiye roman türünde kaleme aldığı eserlerle edebiyatımızda güçlü bir iz bıraktı. Türk edebiyatına yön veren usta yazar Peyami Safa’nın önemli eserlerini bu yazımızda sizler için derledik. 


Ancak yazarın eserlerine geçmeden önce acılarla dolu yaşam öyküsüne kısaca göz atalım.  


Peyami Safa Kimdir?


1899 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Peyami Safa, Servet-i Fünun dönemi şairlerinden olan İsmail Safa’nın oğludur. Padişah Abdülhamit ile mücadele eden şair, sürgüne gönderildiği Sivas’ta vefat etti. Bu sırada henüz iki yaşında olan Peyami Safa, Yetim-i Safa olarak anılmaya başladı.


Babasız bir çocukluk geçirmenin yanı sıra hayatını psikolojik ve fiziksel olarak olumsuz engelleyen kemik hastalığına yakalandığında sekiz yaşındaydı ve on sekiz yaşına kadar da bu hastalık yüzünden çeşitli bunalımlar yaşadı. Yaşadığı bu hastalık süreci onu Dokuzuncu Hariciye Koğuşu romanını yazmaya itti.


Peyami Safa, abisiyle beraber çıkardığı 20. Asır gazetesinde Asrın Hikâyeleri başlığıyla öyküler yazmaya başladı ancak yazdığı ilk otuz-kırk öyküyü imzasız bir şekilde yayımladı. Bu öyküleri Yahya Kemal, Yakup Kadri gibi önemli edebiyatçılar beğendi ve Peyami Safa’yı yazması için destekledi.


Yazar Peyami Safa, romancılık kariyerine Sözde Kızlar kitabıyla başladı ve bu romanını Fatih – Harbiye,
Biz İnsanlar gibi önemi eserleri takip etti. Yazar, para kazanmak için yazdığı kitaplarda Server Bedi takma adını kullandı. Hayatı boyunca gazetecilik ve romancılığı aynı anda yürüten Peyami Safa, ardında pek çok değerli eser bıraktı. 


Peyami Safa hayatı boyunca sayısız acılarla ve hastalıklarla karşılaştı ve ölümü de yine hastalıktan kaybettiği oğlu Merve’nin acısı yüzünden oldu. Oğlunun ölüm acısına yalnızca dört ay dayandı ve 15 Haziran 1961 yılında dünyaya veda etti. Peyami Safa’yı ölüm yıldönümünde saygıyla ve özlemle anıyoruz…


Türk edebiyatının en değerli isimlerinden biri olan Peyami Safa eserleriyle ölümsüzlüğü yakalamıştır. Haydi, yazarın en çok okunan kitaplarına göz atalım. Yazımızda muhteşem Peyami Safa sözlerini de bulabilirsiniz.


İşte En Sevilen Peyami Safa Eserleri ve Özetleri


Dokuzuncu Hariciye Koğuşu


Diz kapağındaki iltihaplanma nedeniyle çocukluk yıllarını doktor doktor dolaşarak geçiren Peyami Safa, yaşadığı bu zor günleri edebiyatımızın en önemli eserlerinden Dokuzuncu Hariciye Koğuşu’nda başarıyla aktardı. 


Dokuzuncu Hariciye Koğuşu’nun konusu, ayağındaki rahatsızlıktan dolayı doktor doktor dolaşmak zorunda kalan ana karakter ve anlatıcının başından geçen olaylardır. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu kitabının karakterlerinden bazıları şunlardır; yazar, Nüzhet, Paşa, Doktor Mithat, Operatör…


Türk edebiyatının insan psikolojine ciddi anlamda değinen ilk romanı olma özelliği gösteren Dokuzuncu Hariciye Koğuşu sade ama bir o kadar çarpıcı benzetmeleriyle güçlü bir anlatıma sahiptir. Peyami Safa Dokuzuncu Hariciye Koğuşu romanında kendi çocukluk ve gençlik yıllarından izlere fazlaca yer verdi.


Matmazel Noraliya’nın Koltuğu


Peyami Safa’nın en iyi eserlerinden biri olan Matmazel Noraliya’nın Koltuğu psikolojik, sosyolojik, felsefi düşüncelerle bezelidir. Derin benzetmeleri ve yer yer mizah öğeleriyle Peyami Safa Matmazel Noraliya’nın Koltuğu kitabı ile okurların kalbinde derin izler bırakıyor.


Peyami Safa’nın romanları arasından en çok beğendiğini dile getirdiği romanı Matmazel Noraliya’nın Koltuğu konusu, olay örgüsü, anlatım tekniğiyle Türk edebiyatının en ciddi psikolojik romanı olarak kabul ediliyor. Matmazel Noraliya’nın Koltuğu kitabındaki karakterlerin ruh halleri de oldukça başarılı bir şekilde okura aktarılıyor. 


Türk edebiyatının nadide eserlerinden biri olan Matmazel Noraliya’nın Koltuğu kitabının konusu, karşılaştığı birtakım olayları pozitivist ve materyalist dünya görüşüyle açıklamaya çalışan gencin bunu başaramaması sonucunda düştüğü bohem ve şüphe durumudur.


Fatih – Harbiye


Peyami Safa Fatih – Harbiye kitabında, toplumumuzun yaşadığı çağdaşlaşma sancısına eşyalar, kurumlar, şahıslar ve mekânlar üzerinden ayna tutuyor. Birbirinden giderek kopmaya ve birbirini reddetmeye başlayan iki hayat tarzı arasındaki çatışmanın en güzel anlatıldığı Fatih – Harbiye dizi uyarlamasıyla da milyonları ekrana kilitledi. 


Fatih – Harbiye romanının konusu, genç bir kızın Doğu ve Batı arasındaki gelgitleri, çırpınışlarıdır. Eski hayat değerlerine bağlı bir hayat süren ana karakter Neriman’ın modern hayata geçiş sürecinde yaşadığı ikilem ve zorluklar, okurları derinden etkilemeyi başarıyor. 


Fatih’te yaşayan Şinasi ve Harbiye’de yaşayan Macit… Birbirinden tamamen kopuk iki farklı semt ve iki farklı kültür… Bu iki kültür arasında bocalayan genç kız Neriman… 


Sözde Kızlar


Peyami Safa’ya ilk edebi şöhretini kazandıran Sözde Kızlar kitabı, yayımlandığı ilk günden itibaren büyük bir ilgiyle okundu ve okunmaya da devam ediyor. Yazar, psikolojik öğeleri ve kişilik tahlillerini sayfalar arasında ustaca okurlarına sunmuştur.


Sözde Kızlar kitabı konusuyla ilk sayfadan itibaren okurunu sarıp sarmalıyor ve kendine hayran bırakıyor. Kitap, Anadolu’nun muhtelif bölgelerinin İtilaf Devletleri tarafından işgal edildiği bunalımlı günlerde Yunan saldırısı sırasında kaybolan babasını aramak için İstanbul’a gelen Mebrure’nin İstanbul sosyetesinin savaştan bile daha yıkıcı ve yozlaşmış hayatlarına girmesini anlatıyor. 


Peyami Safa’nın Sözde Kızlar kitabında yalnızlığın çaresizliği ve ahlaki çöküşle verilen mücadelede sözde kızların bir uçurumdan başka bir uçuruma yuvarlanan hayatlarına şahit olacaksınız. 


Yalnızız


Engin ruh tahlilleri ve kendi türünde açtığı çığırla Yalnızız romanı, yazarı Peyami Safa’yı sadece Türk edebiyatının değil dünya edebiyatının da zirvesine taşımıştır. Peyami Safa’nın tüm romanlarında olduğu gibi Yalnızız kitabının konusu da Doğu-Batı, ruh-beden, idealizm-materyalizm gibi ikilemler üzerine kurulmuştur.


Aynı evde yaşamalarına rağmen birbirinden oldukça farklı düşünce, mizaç ve insan ilişkilerine sahip aile bireyleri üzerinden ruhunu arayan bir toplumun hikâyesi anlatıyor. Üst kurmaca metin olarak romanda kendine yer edinen ütopya Simeranya ve sıra dışı kurgusu ile Yalnızız romanı, yarım asırdır en çok okunan kitaplardan biridir. 



Muhteşem Peyami Safa Sözleri


‘’ Herkes yalandan nefret eder ve yalan söyler. ‘’
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu


‘’ İçimde hep ne olduklarını bilmediğim gizli ve meçhul ümitlere sarılmıştım; onlar olmasa bir saniye nefes alamazdım. ‘’
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu


‘’ Rahatlığın dışarı hayatta değil; kafamızın içinde olduğunu bilseydi tevekkül ederdi. ‘’
Sözde Kızlar


‘’ Sevdim fakat bu derece sevdiğimi bilmiyordum. ‘’
Sözde Kızlar


‘’ Artık yalnızım, yalnız, yalnız… Ucu bucağı görünmeyen okyanusların karanlık dalgaları üzerinde avare yüzen bir çöp gibi yalnız. ‘’
Matmazel Noraliya’nın Koltuğu


‘’ Ne garip ruhum var. Deli değilim ben. Deli kadar basit değilim. Neyim öyleyse? ‘’
Matmazel Noraliya’nın Koltuğu


‘’ Yalnızım, evet, herkes yalnızdır, yalnızız. ‘’
Yalnızız


‘’ Çünkü susmak, cevapların en fenasıdır. ‘’
Yalnızız


‘’ Acaba her oturan adam tembel, her koşan adam çalışkan mıdır? ‘’
Fatih Harbiye


‘’ Kendi kendini aldatmak, başkalarını kandırmak kadar basit değildir ve insan kendi içindeki adaletten ürkmeye başlar. ‘’
Fatih Harbiye 


Peyami Safa’nın en çok okunan beş romanını ve en sevilen sözlerini sizler için derledik. Peyami Safa, yalnızca bu beş romanıyla değil, kaleme aldığı tüm romanlarla edebiyat tarihinde iz bırakmıştır. 


Bu Blog’u Sosyal Medya’dan Paylaş

Üye Ol

Etiketler: