https://tamadres.com/media/magefan_blog/okula_yeni_ba_layan_rencinin_uyum_s_reci_i_in_neler_yap_labilir_1.png

Okula Yeni Başlayan Öğrencinin Uyum Süreci İçin Neler Yapılabilir?

fedev fedev
Ekleme Tarihi: Eylül 16, 2021

Okula yeni başlayan çocukların öncelikle akademik başarılarından ziyade okula uyum sağlayabilmelerine odaklanılması gerekir. Okula başlamak çocuğun hayatındaki önemli noktalardan biri olduğu için okula olumlu başlangıç yapan çocuk, okula karşı olumlu düşünceler geliştirir. Çocuk kitaplarıyla iç içe büyüyen çocukların okula daha kolay uyum sağladıkları kanıtlanmıştır. Alışkın olmadıkları ortama giren veya tanımadıkları kişilerle iletişim kurmak zorunda kalan çocuklar, çekingen davranabilir. Bu yüzden okula alışma süreci oldukça hassas bir dönemdir. Çocuğu okula alıştırma sürecinde yapılan bazı davranışlar çocuğun daha kolay adapte olmasına neden olurken bazı davranışlar da çocuğun sıkılmasına sebep olmaktadır. Çocuğunuzun okul sürecine daha kolay uyum sağlamasına yardımcı olacak birkaç ipucunu sizler için araştırdık.

Kırtasiye Ürünlerini Seçerken Çocuğunuzun Zevklerini Göz Önünde Bulundurun.

Çocuğunuzun okula uyumunu sağlamak için öncelikle okul hazırlığı için zaman ayırmalısınız. Bu sürece çocuğunuzu da dâhil ederek okul motivasyonunu artıracak kırtasiye alışverişi yapmalısınız. Sevdiği kahramanların, karakterlerin olduğu kalemler, defterler, silgiler çocuğunuzun okula karşı olumlu tutum geliştirmesine katkı sağlayacaktır. Her yaş için kırtasiye alışverişi oldukça eğlenceli bir aktivitedir. Bu alışverişle çocuğun kaygıları azalacak ve okulu benimseme süresi kısalacaktır.

Okul Hakkında Konuşulurken Dikkat Edilmelidir.

Aile içerisinde konuşulan okul kavramı, çocuğun okulun nasıl bir yer olduğu hakkında belirli fikirlere kapılmasına neden olur. Özellikle olumsuz tutumlardan kaçınmalı ve böylece çocuğun okula karşı ön yargı beslemesinin önüne geçilmelidir. Korku, endişe ve kaygı oluşmasına sebep olacak düşünceler çocuğun yanında belirtilmemelidir. Okul hakkındaki gerçekçi bilgiler paylaşılmalı ve olumsuz durumların yeni okula başlayan çocukların yanında anlatılmaması gerekir. Okul sevgisini konu alan 3 – 5 yaş çocuk kitaplarından destek alarak çocuğunuzun bu süreci daha sağlıklı atlatmasına destek olabilirsiniz.

Çocuğun İçinde Bulunduğu Olumsuz Durumlar, Okula Uyum Sürecini Olumsuz Etkiler.

Okula yeni başlayan çocuklarda görülen en büyük kaygı durumu, anneden ayrılmadır. Kreşe veya herhangi okul öncesi kurumuna gitmeyen çocuklar da bu kaygı düzeyi daha da yüksek olabilir. Çocuğun anneden ilk uzun süre ayrı kalma deneyimi, okula başlama olacaksa bu süreç daha zor ve ağrılı olabilir. Bu sürecin daha kolay atlatılması için çocuk ve annenin kısa süreli ayrılık yaşaması gerekir. Yaşanan bu kısa süreli ayrılıklar, çocuğun okula daha kolay alışmasına neden olacaktır.

Anne – baba ayrılığı, vefat, taşınma gibi çocuğun hayatını etkileyen olaylar, okula başlama döneminde yaşandıysa bununla ilgili destek alınması önerilmektedir. Çocuğun içerisinde bulunduğu olumsuz ve stresli durumlar okula alışma sürecini zorlaştırır.

Anne ve Baba Desteğine En İhtiyaç Duyulan Dönemlerden Biridir.

Okula yeni başlayan çocuğun hem kendisinde hem de ailesinde farklı duygu durumları yaşanabiliyor. Bu duygular olumlu veya olumsuz olabilir. Sosyalleşerek büyüyen çocuklar, okul hayatına daha kolay bir şekilde adapte olur. Bazı çocuklar okula başlayacağı için heyecanlı ve sevinçli olabilirken bazı çocuklar da stresli olabilir. Anne ve babanın desteğiyle çocuklar stres ve kaygılarla başa çıkabilir.

Okul Dönemi Planlamasına Çocuğun Dahil Edilmesi Gerekir.

Ders çalışma, yemek ve uyku saatlerinin çocukla birlikte ve çocuğun gelişim özelliklerine uygun olarak belirlenmesi, çocuğun okula uyum sürecini hızlandırır. Ne kadar ders çalışması gerektiği, ne kadar serbest vaktinin olduğu veya ne zaman uyuması gerektiği çocukla açık ve kesin bir dille belirlenmelidir. Çocuğun fikrinin alınmadan yapılan değerlendirmeler, okuldan soğumasına ve kendini değersiz hissetmesine sebebiyet verebilir.

Okul Sorumluluklarına Uygun Ortam Oluşturulmalıdır.

Okula yeni başlayan öğrencilerin okul yaşamına alışmasını sağlamak amacıyla okul kural ve sorumluluklarına uygun ev düzeni oluşturulmalıdır. Çocuğun rahatlıkla ders çalışabileceği bir oda ve çalışma ortamı düzenlenmelidir. Değişecek yaşam düzeni ve okul hayatı hakkında çocuğun bilgilendirilmesi gerekir ve ayrıca okuldan önce çocuğa gideceği okulun gösterilmesi gerekir. Meraklı bir dönemde oldukları için okul hakkında merak ettikleri soruları rahatlıkla sorabilmeleri gerekir. Ailelere düşen görev de bu soruları sabırla ve çocukta kaygı yaratmayacak şekilde cevaplamalarıdır.

 


Bu Blog’u Sosyal Medya’dan Paylaş