https://tamadres.com/media/magefan_blog/an_l_bas_l_-_ocuk_kitab_nerileri_1.jpg

Okul Öncesi ve Okul Çağı Çocuklarına Kitap Önerilerim

Anıl Basılı
Ekleme Tarihi: Nisan 13, 2021

Okuduğumuz her kitap bizi farklı bir yolculuğa çıkarır. Bir hayalin peşine düştüğünüzde geri dönmek istemezsiniz. Tıpkı kitabın bitmesini istemeyeceğiniz gibi. Son zamanlarda okuduğum ve beni etkileyen kitapları sizinle paylaşmak istedim. Kiminde kendinizden bir iz bulacak, kiminde yeni bir başlangıç için adım atma cesaretini göstereceksiniz. Hayaller yaşlanmaz… Tıpkı hikâyeler gibi. Kaç yaşına gelirseniz gelin, çocuk kitaplarını kalbinizden eksik etmeyin.





Ben… Jane, Meav Yayıncılık, 5 yaş ve üzeri
Ben… Jane (Ciltli)


“Ben… Jane”, sevdiğim kitaplar arasına hızlı bir giriş yaptı. Büyüdükçe hayallerimizi terk ediyoruz, oysa çocukluğumuz tutunuşlarla dolu. Jane’in, Jubilee isimli oyuncak bir şempanzesi var. Yanından hiç ayırmadığını görüyor, ona sıkı sıkı tutunduğunu hissediyoruz. Okuduğu kitaplar ve evinin arka bahçesinde yaptığı araştırmalar Jane’in hayvanlar ve bitkilere dair pek çok şeyi öğrenmesini sağlıyor. Hayalini tetikliyor. Araştırmaları hayatının merkezine oturtuyor, bilim insanı olmak için çabalıyor. Bu dünyanın bir parçası olduğunu derinden hissediyor. Patrick McDonnell’ın bu ödüllü kitabı, bize üstünü örttüğümüz hayalleri fısıldıyor, belki hatırlatıyor. Dr. Jane Goodall’ın çocukluk hayallerine uzanıyor, sonrasında hayalini gerçekleştiren yetişkinin peşine takılıyoruz. Resimler şahane.


Babamla Yürüyüş, Küçük Bir Yayınevi, 5 yaş ve üzeri
Babamla Yürüyüş


“Babamla Yürüyüş” kitabı bir baba ve oğul arasındaki güçlü bağa odaklanıyor. Pete Oswald ödüllü bir çizer ve resimleri enteresan bir sıcaklığa sahip. Kitapta bir anne karakteri görmüyoruz. Bu detayın oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Kitaplarda anne ve babayı baskın bir şekilde görmeyi istiyoruz. Bazen çocukları bu duruma şartlıyoruz. “Annesi ne yapıyor?”, “Babası nerede?” gibi sorulara odaklanıyoruz. Bu kitapta ise durum farklı. Tüm işleri üstlenen bir babayla karşılaşıyoruz. Oğluyla arasındaki iletişime, birlikte gerçekleştirdikleri dağ yürüyüşüne uzanıyor ve resimler arasında sorgulayarak ilerliyoruz. Birlikte okuduğunuzda sorular çoğalacaktır. Mesela, “Çoraplar yerde dağınık duruyor. Karakterimiz çoraplarını çıkartıp havaya atmayı seviyor olabilir mi?”, “Koca bir aile albümleri olduğunu görüyoruz. Acaba içinde hangi fotoğraflar yer alıyor?”, “Ormanda yürüyüş yaptıkları sırada bir tilki görüyoruz. Bu ormanda başka hangi hayvanlar olabilir?” gibi. Sorular uzayıp gidebilir. Yükseklere çıktıklarında kar görüyorlar ve kartopu oynuyorlar. Uzun bir ağaç köprüden geçmeye çalışırken çocuğun korktuğunu ama babasının desteğiyle ilerlediğini görüyoruz. Bu desteği hissediyoruz. Sonra doğaya bir fidan kavuşturuyorlar.



Uyumsuz Çoraplar, Çınar Yayınları, 4 yaş ve üzeri
Uyumsuz Çoraplar


Çoğumuz farklı zamanlarda bir başkasının kötü sözleriyle, dalga geçmesiyle kenara sıkışmış hissediyoruz. Durum sınır bilincini aşmaya başladığında “çaresiz hissetmek” devreye giriyor. Zayıf bir karakter olduğumuzu düşünüyoruz, kendimizi iyi hissetmemeye başlıyoruz. Bir başkasına anlatmaktan çekiniyoruz, çünkü ispiyoncu damgası altında ezilmek ağır basıyor. “Uyumsuz Çoraplar”, farklılığı çembere alan ve herhangi bir bahaneyle gerçekleşen zorbalık durumuna odaklanıyor. Birbirinden farklı renkte ve desende çoraplar giyinen Güneş, bu durumu komik bulan Bora’nın alayına maruz kalıyor. Bora’nın yanındakiler o ne söylerse kabul ediyor ve seslerini çıkartamıyor. Güneş’in yakın arkadaşı Yağmur bir gün, bu duruma nasıl tepki göstereceğini düşünüyor ve aklına müthiş bir fikir geliyor. Diğer arkadaşlarını da dayanışmaya davet edecek bir fikir… Çoraplar çoğalıyor, destek büyüyor.


Şairin Köpeği, Altın Çocuk Kitapları, 10 yaş ve üzeri
Şairin Köpeği


“Şairin Köpeği”, okuma listelerinde yer almasını önemsediğim kitapların başında geliyor. Paylaşımlarda pek karşılaşmıyorum. Belki ince kitap algısından, yaş grubunu kestirememekten. O inceliğin içinden fırlayan cümlelerin vuruculuğu diyorum... İlk cümlesiyle yakalıyor, son cümleye kadar peşinizi bırakmıyor. Teddy terk edilmiş ve Şair Sylvan tarafından sahiplenilmiş bir köpek. Bir kar fırtınasında arabada mahsur kalan çocukları kurtarmasıyla hikâyeyi ondan dinlemeye başlıyoruz. Öncesi ve sonrası arasında bir boşluk bulup, taşları yerine oturtarak ilerliyoruz. Üzücü kayıplar sonrası uzun bekleyişin aştığı duvarlara doğru yolculuk ediyoruz.

“Köpekler konuşabilir
Fakat ancak şairler
Ve çocuklar
Onları duyabilir”


Göğe Tırmanan Çocuk, Timaş Çocuk Yayınları, 8 yaş ve üzeri
Göğe Tırmanan Çocuk


Alma, Tully, Yıldızlı Ayı, Kuyruklu Yıldız ve Serçe Kurt önlerine çıkan zorlukları aşmaya çabalayarak, gökyüzüyle yeryüzünün birleştiği o yere doğru ilerliyordu. Kendine ait bir yer arama yolculuğunda istenmeyenlerin, dışlananların, sürüklenenlerin yolu birleşiyordu. Climbers, Alette Straathof'un kendine has çizimleriyle büyüdükçe büyüyor, sayfalara kök salıyor.
Ormanın kalbinde başlayan yolculuk, cesaret ve sevginin iç içe geçtiği lirik bir hikâyeye dönüşüyor. Tüm duvarlar geride kalıyor.


Olduğun Gibisin, Aylak Kitap, 7 yaş ve üzeri
Olduğun Gibisin...

Bir pozitif iletişim ve farkındalık hikâyesi olarak adlandırılan “Olduğun Gibisin” Olivier Clerc ve Gaia Bordicchia birlikteliğiyle bizlere ulaşan derin soluklu bir kitap. Ailenin en küçüğü Ponpon’un, yaşadığı iyi ve kötü durumlara gösterdiği tepkilere ve doğru iletişim kurabilmesine odaklanıyoruz. Fare Suzi’ye göre daha büyük, At Uzun Dörtnal’a göreyse küçük görünen Ponpon, Tilki Uzunkuyruk’a göre kötü niyetli, Tombalak’a göreyse iyi bir arkadaş olarak tanımlanıyor. Çevresinden gelen ve kafasını karıştıran bu farklı söylemlere annesi, “Olduğun gibisin…” diyerek bir çözüm üretmeye çalışıyor. Yaşadığı problemler karşısında şiddetsiz iletişim kurmaya yönlendirilen Ponpon kendini derin bir nefes aldıktan sonra karşısındakinin kalbindekileri tahmin edebilmenin, onu anlayabilmenin önemini sorgularken buluyor.


Gizemli Kütüphaneci, Can Çocuk Yayınları, 8 yaş ve üzeri
Gizemli Kütüphaneci

Bayan Charlotte kısa sürede çok sevilen bir serinin ana karakteri. Yazarı Dominique Demers bir söyleşisinde, “Lisedeyken bir çakıl taşıyla konuşurdum, bunu komik bulurdum, arkadaşlarım da çok gülerdi. Fakat bazı öğretmenlerim bunu hiç komik bulmazdı,” diyor. O bildiğimiz kütüphanecilerden epey farklı, kitapları alfabetik olarak ya da konularına göre dizmiyor. Renklerine göre (kırmızı, mavi, sarı kapak) ayırıyor. Ne zaman çok heyecanlı bir kitap okumaya başlasa o kitabın içinde sıkışıp kalıyor. Kurtulması için kitapta kaldığı bölümün sesli okunması gerekiyor. “Gizemli Kütüphaneci” kitabını mutlaka okumanızı öneriyorum.


Hiçbir Şey Yapmama Günü, Aylak Kitap, 5 yaş ve üzeri
Hiçbir Şey Yapmama Günü

Çağımızın en önemli sorunlarından birine odaklanan “Hiçbir Şey Yapmama Günü”, tabletlerini elinden düşürmeyen çocukları umut dolu bir yolculuğa çıkarıyor. Tabii tabletleri suya düştükten sonra! Bir kuşla sohbet etmenin, tertemiz havayı içine çekmenin, çamur sıçrayışı yapmanın ya da yağmur damlacıklarını içmenin
karakterimizin aklına getirdiği bir soru var: Neden tüm bunları daha önce yapmamıştı? Aylak Kitap’ın bizlerle buluşturduğu “Hiçbir Şey Yapmama Günü”, 2018
English Association En İyi Çocuk Kitabı Ödülü’nün yanı sıra başka ödüllere de sahip.


Şehirde Balık Avı, Martı Çocuk Yayınları, 5 yaş ve üzeri
Şehirde Balık Avı

Alışkanlıkları değiştirmek, yeni bir hayata adım atmak zordur. Yerimizden hareket ettiğimizde bizi oluşturan, kabullendiğimiz tüm duyguları da yanımızda götürmek
isteriz. Fakat bazen işler yolunda gitmez. Geride bir hayat bırakıp önümüze bakmamız gerekir. Hayatı boyunca balıkçılık yapan bir büyükbabanın şehir hayatına uyum sağlayamaması, eski alışkanlıklarını arar olması belki sırf bu yüzden. Şehrin hızı, hareketi, yoğunluğu onu gitgide mutsuz ederken, günün birinde torununun bulduğu bir fikirle değişim başlıyor. Gideon Sterer dostluğun önemini gözler önüne sererken, kurduğu eğlenceli dünyanın da tüm renklerini bize ulaştırmayı başarıyor. Yeşil kurdele balıkları, çamaşırımsı yılan balıkları, klima balığı, rüzgârçanı balıkları oltaya takıldıkça dede-torun ilişkisi daha da sağlamlaşıyor. Hem, şans verdiğin her an “hayat” sana ikinci bir plan sunuyor… Öyle değil mi?


Karanlıkta Küçük Bir Işık, Pearson Çocuk, 5 Yaş ve üzeri
Karanlıkta Küçük Bir Işık

Gece karanlıktı ama yıldızlar ve ay ışığı çok güzeldi… Ama en güzeli, uyumadan önce okuduğun hikâyelerdi. Mesela… Karanlıktan korkan ayıcık Kozmos’un hikâyesi… Korktuğun her neyse, sesini ona en iyi sen duyurursun. Karanlığın ardında hiç bilmediğimiz ya da farkına varmadığımız nice güzel şey olabilir. Üstüne gittiğimiz duygunun bizi farklı yollara soktuğunun ve üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir şey olamayacağının mesela. Nehir bunun farkında. Kendi iç sesini keşfederken, karanlığın daha önce tanışmadığı bir yönünü keşfediyor. Tabii yüzleşerek. Yolunu aydınlatan kocaman cesaretiyle…



Ay’a Okul Gezisi, Yapı Kredi Yayınları, 4 yaş ve üzeri
Ay’a Okul Gezisi (Ciltli)

“Ay’a Okul Gezisi” bir sözsüz kitap. Veya nasıl tanımladığınıza göre değişir. Ay’a yapılan bir okul gezisi çemberinde geçiyor. Tüm çocuklar önden heyecanla ilerlerken arkada kalan ve hayal dünyasında uzun bir yolculuğa çıkan bir başka çocuk… Geride kalmaktan mutsuz görünmüyor. Dünyayı resimlemeye başlıyor, uyuyakalıyor, orada unutuluyor. John Hare resimlediği her sahneyle bizi nereden alıyor nereye ulaştırıyor bilinmez, ama karakterin peşinde “anın” tadını çıkarmanın keyfini sürüyoruz. Ay’a gitmiş olsak bile! Hayatın ortasına çöreklenen kurallara göz kırpıyor, “Nasıl bulduysan, öyle bırak!” diyerek gülümsetiyor. Belki demiyordur, bilinmez. Orası hayal gücümle aramdaki mesele.


Bu Blog’u Sosyal Medya’dan Paylaş