https://tamadres.com/media/magefan_blog/nobel-odullu-yazarlar4.jpg

Mutlaka Okunması Gereken Nobel Ödüllü 10 Yazar

Merve Kekeve
Ekleme Tarihi: Aralık 07, 2023

1901 yılından itibaren fizik, edebiyat, tıp, barış, ekonomi alanlarında verilen Nobel Ödülü’nü duymayan yoktur. Nobel Ödülü alan yazarlara geçmeden önce Nobel Ödülü hakkında kısa bilgiler verelim.

Her yıl çeşitli alanlarda farklı kişilere verilen bu ödül, Alfred Nobel’in vasiyeti üzerine kurulan İsveç Akademisi tarafından veriliyor. 


Nobel Edebiyat Ödülü ise, doğrudan kitap başarısına bağlı olarak değil; yazarın yazarlık kariyeri boyunca gösterdiği başarısına bağlı olarak verilir. Bu yüzden de Nobel Edebiyat Ödülü alan kitaplar ifadesi pek de doğru bir kullanım değil, onun yerine Nobel Edebiyat Ödülü kazanan yazarların kitapları ifadesini kullanmak daha doğru olacaktır. 


Nobel Ödülleri, her yıl Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık’ta verilmektedir. 2021 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan yazar ise,
Abdulrazak Gurnah’tır.


İşte Nobel Edebiyat Ödülü alan yazarlardan bazıları;


Ernest Hemingway


Kendine has üslubu, çarpıcı diyalogları ve kısa cümleleriyle tanınan Ernest Hemingway eserlerindeki başarısından dolayı 1954 yılında Nobel Ödülü’ne layık görülmüştür. Kitaplarında savaşa, savaşın anlamsızlığına dair konuları ele almasında savaş muhabirliği yapması etkili olmuştur. Ayrıca denizcilik ve avcılığa olan ilgisi de kitaplarına yansımıştır. 


Ernest Hemingway en iyi kitaplarından biri olan
Silahlara Veda için büyük bir emek sarf ederek 47 alternatif son hazırlamıştır. Usta yazar, Yaşlı Adam ve Deniz (İhtiyar Balıkçı) kitabında gösterdiği anlatı ustalığıyla Nobel Ödülü’nün sahibi olmuştur. 




Albert Camus


Albert Camus eserleriyle olduğu kadar insan hakları konusundaki çalışmalarıyla adından sıklıkla söz ettiriyor. İnsan vicdanının sorularını akıllı bir ağırbaşlılıkla aydınlattığı ve önemli edebi üretimleri için 1957 yılında Nobel Ödülü’ne layık görülen yazar Albert Camus kaleme aldığı kitaplarda 20. yüzyıl insanının düştüğü durumlara yer vermiştir.   


Albert Camus ilk ve en önemli romanı
Yabancı ile büyük bir başarı yakaladı. Yalnızca Fransa’da değil, tüm dünyada kuşağının öncülerinden biri olarak kabul edilen yazar, çağın ötesinde düşüncelere sahipti. Veba, Düşüş Başkaldıran İnsan, Mutlu Ölüm Albert Camus’un en çok okunan kitapları arasındadır. 




John Steinbeck


Eserlerinde toplumsal ve insani meseleleri ustaca işleyen John Steinbeck, Nobel Edebiyat ve Pulitzer Ödülü’ne layık görülmüştür. John Steinbeck’in en iyi eserleri arasında yer alan
Gazap Üzümleri, yazarına Pulitzer Ödülü kazandırmıştır. Yazarın dostluk, yoksulluk, masumiyet, vefa gibi konuları işlediği Fareler ve İnsanlar kitabı da en çok okunan kitaplarından biridir. 


John Steinbeck eserlerinde toplumu, Amerika’daki ekonomik ve çalışma düzenini eleştirirken II. Dünya Savaşı zamanındaysa daha çok ideolojik romanlar kaleme almıştır. Edebiyat dünyasına katkılarından ve başarı dolu hayatından dolayı kendisine 1962 yılında Nobel Edebiyat Ödülü verilmiştir.




Orhan Pamuk


Bugüne kadar sayısız ödüle layık görülen Orhan Pamuk, 2006 yılında da Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmüştür. Nobel Edebiyat Ödülü alan ilk Türk yazar olmasının yanı sıra bu ödüle layık görülen en genç iki yazardan biridir.


Orhan Pamuk’un kitapları 60 dile çevrilerek yüzlerce ülkede yayımlanmış ve milyonlarca kez baskı yapmıştır.
Veba Geceleri, Kar, Masumiyet Müzesi başta olmak üzere pek çok başarılı esere imza atan yazar Orhan Pamuk, TIME dergisi tarafından seçilen dünyanın en etkili 100 kişisinden biridir. 





Gabriel Garcia Marquez 


Dilinin tüm zenginliklerini bilip kullanarak düzyazıda da şiirin gücüne erişebilen Gabriel Garcia Marquez, büyülü gerçekçilik akımının en önemli temsilcilerindendir. 1967 yılında yayımladığı
Yüzyıllık Yalnızlık kitabıyla dünya çapında bir başarı yakalayan yazar, hayal gücünün zenginliğini eserlerine ustaca yansıtmıştır. 


Belki de Gabriel Garcia Marquez’in en iyi eseri olarak kabul gören
Kırmızı Pazartesi kitabının 1 milyon 150 bin baskısı kısa sürede tükenmiş ve aynı yıl eser 32 dile çevrilerek yayıncılık tarihinin rekorunu kırmıştır. 


Fantastik ve gerçekçi yazımın bir arada bulunduğu romanları ve kısa öyküleri için 1982 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmüştür. Kolera Günlerinde Aşk,
Benim Hüzünlü Orospularım, Labirentindeki General, Doğu Avrupa’da Yolculuk yazarın okunması gereken kitapları arasındadır. 


Jose Saramago


1947 yılında kaleme aldığı Günah Ülkesi kitabıyla edebiyat yolculuğuna başlayan Jose Saramago, Portekiz edebiyatına ve dünya edebiyatına unutulmaz eserler bırakmıştır. Şiir, deneme, oyun gibi farklı türlerde eserler kaleme alan Jose Saramago, en iyi kitabı olarak tanımlanan
Körlük ile edebiyat dünyasında büyük başarılara imza atmıştır. 


Özellikle de yazdığı romanlarla pek çok ödüle layık görülen yazar, 1998 yılında da Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi olmuştur.
Bilinmeyen Adanın Öyküsü, Görmek, Kopyalanmış Adam kitapları da mutlaka okunmalıdır. 




William Golding


Özgür düşünceye verdiği önem, gelişmiş mizah duygusu ve çok yönlülüğüyle gerçek bir Rönesans figürü olarak tanımlanan William Golding, 20 yayınevi tarafından ret aldığı
Sineklerin Tanrısı romanıyla büyük ses getirmiş ve kısa sürede çok satan kitaplar arasında yer almıştır. 1963 yılında filme uyarlanan kitap, günümüzde de çok satan kitaplar listesinde yer almaya devam ediyor. 


Entelektüel birikimini yalnızlığına borçlu olan yazarın bu özelliği onun yaşamını ve eserlerini doğrudan etkilemiştir. 1983 yılında Nobel Ödülü’nü kazanan yazara 1988 yılında da Sir unvanı verilmiştir.





Hermann Hesse


Hümanist yazar Hermann Hesse kaleme aldığı kitaplarıyla 20. yüzyıl edebiyatının en önemli yazarları arasında yer alıyor. Savaş karşıtı ve insancıl söylemleriyle de okurların kalbini fetheden Hermann Hesse eserlerinde insanın öz benliğini bularak uygarlığın yerleşik biçimlerinden kurtulmaya çalışmasını işlemiştir. 


Eserlerindeki geleneksel insanlık idealleri ve ilham veren yazıları için 1946 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi olmuştur. Bu ödülü kazanmasında kaleme aldığı
Boncuk Oyunu kitabının büyük payı vardır. Ayrıca Hermann Hesse’in en iyi kitapları olarak kabul edilen Siddhartha, Bozkırkurdu, Görkemli Dünya da mutlaka okunması gereken kitaplardandır. 



Thomas Mann


20.yüzyılın en önemli Alman yazarlarından biri olan Thomas Mann romanlarıyla tanınmasının yanı sıra toplumsal eleştirileriyle de ön plana çıkıyor. Modern klasikler arasına giren ilk romanı
Buddenbrooklar: Bir Ailenin Çöküşü ile büyük başarı yakalayarak Nobel Ödülü’ne layık görülmüştür. 


Ayrıca Venedik’te Ölüm, Doktor Faustus,
Yol Hikâyeleri, Büyülü Dağ kitapları da Thomas Mann’ın en iyi kitaplarından bazılarıdır. 





Jean Paul Sartre


Edebiyat ve felsefe alanında ölümsüz eserler bırakan Jean Paul Sartre, kendine has geliştirdiği varoluşçuluğu ve çizdiği entelektüel kişiliğiyle tarihe damga vurmuştur. Yazar Jean Paul Sartre 1964 yılında kaleme aldığı
Sözcükler kitabıyla büyük bir başarı yakalayarak Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmüş ancak geçmişten bu yana tüm resmi ödülleri reddettiği gibi Nobel Edebiyat Ödülü’nü de reddetmiştir. 


Yazarın en çok okunan kitaplarından bazıları da;
Bulantı, Varlık ve Hiçlik, Duvar, İnsan Özgürlüğe Mahkûmdur’dur.





Bu yazımızda mutlaka okunması gereken Nobel Ödüllü 10 yazara kısaca değindik. Daha fazla Nobel Ödüllü yazar ve onların en sevilen kitaplarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.


Bu Blog’u Sosyal Medya’dan Paylaş