https://tamadres.com/media/magefan_blog/Mindfulness_Nedir_G_nl_k_Hayat_m_za_Katk_lar_.jpg

Mindfulness Nedir? Günlük Hayatımıza Katkıları

Merve Kekeve
Ekleme Tarihi: Kasım 24, 2021



tamadres olarak tıp doktoru
Jon Kabat Zinn tarafından teoriye dökülen bir yaklaşım olan mindfulness hakkında bir yazı kaleme aldık. Bu yazıyı okuyarak mindfulness hakkında pek çok bilgi öğrenebilirsiniz.

Yaşadığın anın ve o anda gerçekleşenlerin olduğu gibi farkına varmak anlamına gelen mindfulness, aslında beden ve zihinde gerçekleşenleri anlamak ve yargılamadan onlarla birlikte anda kalabilmektir. Mindfulness, eski zamanlarda insanlar için doğal bir yetenekmiş ancak zamanla edinilen alışkanlıklar, davranışlar, değişen yaşam biçimleri bu yeteneğin zayıflamasına neden olmuştur. Bu sebepten dolayı da mindfulness, güçlendirilmesi gereken bir yetenek olarak karşımıza çıkar.

Bedeninizi sağlıklı tutmak için gösterdiğiniz özeni, zihninizi sağlıklı tutmak için de göstermelisiniz. Zihin sağlığınızı korumak için de yoga ve meditasyon yapabilirsiniz. Yoga ve meditasyon kitapları aracılığıyla bu alana dair pek çok bilgi ve yöntem öğrenebilirsiniz. Mindfulness ise, yoga ve meditasyonun içinde yer alarak yaşadığınız anın farkında olmanıza olanak sağlıyor.



Yoğun iş temposu, şehir hayatı, faturalar, sorumluluklar derken aslında gün içerisindeki pek çok şey zihnin bir hayli yorulmasına neden oluyor. Mindfulness kitaplarından ya da eğitimlerinden öğrenebileceğiniz mindfulness egzersizi, kontrolünüz dışında dağılan ve toparlamakta zorlandığınız dikkatinizi basit yöntemlerle toparlamanıza yardımcı oluyor. 

Mindfulness Nedir?

Mindfulness en basit tabiriyle; tüm dikkatinizi bilinçli olarak ve yargılamadan içinde bulunduğunuz ana vermek olarak tanımlanabilir. Müzik dinlerken duygulara kapılıp gitmek yerine tüm dikkatinizi müziğe vermek, anlaşılabilir bir örnek olabilir. Ya da yemek yerken yediğiniz yemeğin tadının farkına varmak için tüm dikkatinizi yemeğin tadına vermek...

Mindfulness, duygu ve düşünceleriniz yargılamadan gözlemlemenize yardımcı olurken aynı zamanda dikkatinizi o an yaptığınız şeyin üzerine yoğunlaştırmanızı sağlar. ‘’ Şimdiki anda ‘’ kalarak çevrenizde olup bitenler sebebiyle bunalmadan, aşırı tepki göstermeden ya da olanları sakince gözlemleyerek hareket edebilirsiniz. Bilinçli farkındalık olarak da bilinen mindfulness üzerine yazılmış kitaplar, kendinize ve hislerinize daha iyi odaklanmanıza yardımcı olacak ve yaşamınıza güzel bir enerji aktaracaktır. 

Günlük Hayatınıza Mindfulness Uygulamalarını Dahil Edin.



Küçük bir zaman bile olsa her gün mindfulness uygulamalarına yer vererek hayatınıza katkılarını gözlemleyebilirsiniz. İşe giderken müzik dinleyip düşüncelere dalmak  yerine sadece yolda gördüklerinize ya da araba kullanmaya odaklanıp anın daha iyi farkına varabilirsiniz.

Herhangi bir eylemi yaparken beş duyunuzu kullanabilirsiniz. Bu eylemi yaparken ne duyduğunuzu, ne gördüğünüzü, ne hissettiğinizi, nasıl bir koku aldığınızı ya da nasıl bir tat aldığınızı tanımlamaya çalışabilirsiniz. Mindfulness, zihni olumsuz duygulardan kurtarmaya çalışmak yerine bunların hepsinin geçeceği bilincinde olmanıza yardımcı olur. Mindfulness kitapları da zihninizi dağıtan olumsuz duygulara takılıp kalmamanıza ve bu olumsuz duyguların  geçip gitmesine izin vermenize olanak sağlar.

Zihninizin yargılayıcı düşüncelere sahip olması oldukça normaldir ve bu yargılayıcı düşünceleri engellemek mümkün değildir. Bu yargılayıcı cümleler için kendinizi suçlamayın! Tam tersine bu düşüncelerin zihninizi ele geçirmesine izin vermeyin ve akip gitmelerine izin verin. Ancak olumsuz düşüncelerinizi beslemeden ve zihninizi ele geçirmelerine izin vermeden akıp gitmelerine izin vermeniz gerekir. 

Mindfulness uygulamalarında amaç, zihnin konudan konuya atlamasını engellemek değildir. Zihniniz farklı konularda dolanırken kendinize şimdiki zamanda kalmaya odaklandığınızı hatırlatabilirsiniz.

Meditasyon ve mindfulness çalışmaların en önemli uygulamalarından biri de, nefestir. Doğru nefes almaya odaklanabilir ve düşüncelere daldığınızı fark ettiğiniz anda tekrar nefesinize odaklanmaya geri dönebilirsiniz.

Mindfulness’in Günlük Hayata Faydaları



* Mindfulness, zihinsel istikrar sağlamayı kolaylaştırarak stres ve kaygıyı azaltır.
* Düzenli mindfulness uygulamaları sonucunda beyin; hafıza, empati, öğrenme ve duygusal kontrol alanlarında yer alan gri maddeyi artırır.
* Yediklerinizin tadını çıkarmanıza yardımcı olan mindfulness, zamanla sağlıklı besinlere yönelmenize de yardımcı olacaktır.
* Mindfulness konulu kitapları okuyarak konsantrasyonunuzu artırabilir ve hafızanızı güçlendirebilirsiniz.
* Duygularınızı düzenlemenize de yardımcı olan mindfulness, kendinize karşı daha şefkatli ve nazik davranmanızı sağlar.
* Kendinizle ya da başkalarıyla kurduğunuz iletişimin daha iyimser, anlayışlı, sabırlı ve affedici olmasına neden olur.
* Yapılan araştırmalar sonucunda stres bozukluğu ve diğer travma bozukluklarının mindfulness uygulamalarıyla iyileşebileceği ortaya konmuştur.
* Amigdalanın işlevsel ve hacimsel dengesini kazanmasına yardımcı oluyor.
* Daha uzun dikkat süresi, daha düşük tükenmişlik seviyesi, daha iyi uyku düzeni ve daha sayısız faydası bulunur.


Bu Blog’u Sosyal Medya’dan Paylaş