Size daha iyi hizmet verebilmek için çerezleri kullanıyoruz.
Verilerinizin nasıl korunduğunu görmek ve detaylı bilgi edinmek için sayfanın altındaki kişisel verilerin korunması politikamızı inceleyebilirsiniz.

Kitap Okurken Dikkati Dağılanlara Özel Öneriler
Merve Kekeve
Dikkat dağınıklığı ya da odaklanma, pek çok kişinin yaşadığı durumlardan biri. Özellikle de bir şey okumak istediğinizde oldukça can sıkıcı olabiliyor. Bir ses, bir gürültü ya da bir koku… Yapacağınız işe odaklanmanızı engeller.
Son yıllarda kitap okurken dikkat dağınıklığı yaşayan kişilerin sayısı, oldukça fazla. Bir şeyler öğrenmekten ziyade keyif almak ya da edebi doyum yaşamak için okuduğunuz edebiyat kitaplarını da odaklanarak okumalısınız. Kitabın belki de en heyecanlı ve en odaklanmanız gereken yerinde dikkatinizin dağılması, o paragrafı hatta o sayfayı yeniden okumanıza neden olabilir.
Bu yazımızda kitap okurken yaşadığınız dikkat dağınıklığı problemini aşmanız için en basit önerileri bir araya getirdik.
10+2 Yöntemini Uygulayın.
Kitap okuma yaparken vereceğiniz küçük molalar, dikkatinizi toplayarak odaklanma sorununu aşmanıza yardımcı olacaktır. Okumalarınızı 10 dakika okuma, 2 dakika mola olacak şekilde bölebilirsiniz.
Dikkatinizi Dağıtacak Uyarıcıları Ortamdan Uzaklaştırın.
Dışarıdan gelen sesler, açık televizyon ya da dağınıklık gibi istenmeyen durumlar, kitap okurken odaklanmanızı engelleyebilir. Bunun için kitap okumaya başlamadan önce ortamı düzenlemeli, kendinize uygun bir hale getirdikten sonra okumaya başlamalısınız.
Ayrıca istenmeyen seslerden uzaklaşmak için kulak tıkaçları kullanabilirsiniz. Tabi, bunların uzun süre kullanımı kulağınıza zarar verebileceği için kullanırken dikkatli olmanızı öneririz.
Yeni Bir Kitaba Başlayacaksanız Sessiz Bir Ortamı Tercih Edin.
Tüm kitapseverler, yeni çıkan kitapları okumak için sabırsızlanır. Siz de heyecanla yayımlanmasını beklediğiniz kitaba başlarken ortamın mutlaka sessiz ve rahat olmasına dikkat etmelisiniz. Okuduğunuz ve konusuna hâkim olduğunuz kitabı okurken odaklanmanız daha kolay fakat yeni bir kitaba başlarken ortamı sizin için en uygun şekilde düzenlemelisiniz.
Sadece Kitap Okuyun.
Kitap okurken yalnızca kitaba odaklanmalısınız. Cep telefonunuza gelen bir mesaj ve dinlediğiniz müzik, sizi bir anda bambaşka dünyalara götürebilir. Kitabı okumaya devam etmek istediğinizde nerede kaldığınızı hatırlamayabilirsiniz. Bu nedenlerden dolayı dikkatinizi dağıtmamak için kitap okurken yalnızca kitapla ilgilenmelisiniz. Ayrıca telefonunuzu uçak moduna alarak bir mesaj ya da bildirim geldiğinde istemsizce elinizin telefona gitmesini de önleyebilirsiniz.
Doğru Işığı Bulun.
Kitap okurken dikkat dağıtan unsurlardan biri de, sizi tepeden aydınlatan ışıktır. Bundan dolayı önden ya da arkadan direkt sayfaları aydınlatan bir lamba işinizi görecektir. Bunun için özel tasarlanan okuma lambalarını da tercih edebilirsiniz.
Loş ortamın da uykunuzu getirerek odağınızı kaybetmenize neden olacağını hatırlatmak isteriz.
Kitap Okumaya Hazır Olun.
Kitap okumaya başlamadan önce ışık, ses ve fiziksel koşulları bakımından okumaya hazır olduğunuzdan emin olmalısınız. Kendinizi okumaya hazırlamak için de kahve, bitki çayı, elma tüketebilirsiniz. Bunlar, bir yandan sizi rahatlatacak ve bir yandan da uyuşmanızı engelleyecektir.
Müzik, kimilerine göre odaklanmaya engel olurken kimilerine göre de odaklanmaya yardımcıdır. Kitap okurken müzik dinlemek odaklanmanıza yardım olacaksa müzik listeleri oluşturabilirsiniz. Hatta doğa sesleri de odaklanma noktasında etkili olabilir.
Görme Probleminizin Olmadığından Emin Olun.
Ufak görme problemleri, okuduğunuz kitaptan daha çabuk uzaklaşmanıza neden olur. Herkesin sizin gibi gördüğünü düşündüğünüz için bu problemin farkına varamayabilirsiniz. Bunun için bir göz kontrolünden geçebilirsiniz.
Özellikle de bilgisayar ya da telefon başında çok fazla zaman geçiren kişilerde göz kuruluğu porblemi olabilir. Bu da kitabı okurken takibi zorlaştırabilir. Bunun önüne geçmek için sık sık göz kırpabilir ve göz egzersizleri yapabilirsiniz.
Okuduklarınızı Zihninizde Canlandırın.
Okurken okuduklarını zihinde canlandırmak, anlayarak hızlı okuma yöntemlerinden biridir. Bu yöntem bir yandan hız okumanızı sağlayacak bir yandan da kitaptan kolayca kopmanızı engelleyecektir. Tabi, bu noktada zihninizde canlandırdıklarınıza kendinizi kaptırmamanız gerekir. Aksi takdirde hayal dünyasına dalarak kitaptan uzaklaşabilirsiniz.
Bir Kural Daha: 20 20 20 Kuralını Uygulayın.
Okuma yaparken kitapla aranızdan yaklaşık 10 cm mesafe olmalı. Daha yakın ya da uzak mesafe, gözlerinize zarar verebilir. Peki, 20 20 20 kuralı nedir? Her 20 dakikada bir başınızı kitaptan kaldırıp 20 saniye boyunca 20 metre uzağa bakmalısınız. Bu basit ve zahmetsiz egzersiz, okuduğunuz kitaba daha iyi odaklanmanızı sağlayarak anlamanızı kolaylaştıracaktır.
Dikkatinizin dağıldığını fark ettiğinizde bir dakikalık nefes egzersizleri de yapabilirsiniz. Bu egzersizler, dikkatinizi kolayca toplamanıza yardımcı olur. Ayrıca gözlerinizi kapatıp 100’den geri doğru saymak da etkili bir yöntemdir.
Giriş Yap
Yeni Hesap Oluştur