https://tamadres.com/media/magefan_blog/ciltli-kitaplar.jpg

Karton Kapaklı Kitaplar mı Ciltli Kitaplar mı Seçimi Nasıl Yapmalısınız

Merve Kekeve
Ekleme Tarihi: Aralık 12, 2023

Siz de kitap alırken asırlardır kitapseverlerin başına bela olan soruyla karşı karşıya kalıyor musunuz? Ciltli kitap mı, ciltsiz kitap mı? Tabi ki, her iki versiyonun da avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Aralarındaki farkları bilmek, seçim yapmanıza ve bir an önce okumaya başlamanıza yardımcı olacaktır! ☺


Ciltli ve Ciltsiz Kitaplar Arasındaki Fark Nedir?


Okurların en çok merak ettiği konulardan biri de, ciltsiz kitaplar ile ciltli kitaplar arasındaki fark. Aralarındaki farklı kısaca özetlemek gerekirse; ciltli kitaplar tıpkı ansiklopediler gibi sert kapaklara sahipken ciltsiz kitaplar ise ince, karton kapaklara sahip kitaplardır. 


Bir kitabın ciltli ya da ciltsiz olması, temel olarak kitabın ömrünü etkiliyor. Ciltli kitaplar, karton kapaklı kitaplara oranla daha pahalı olsa da sert kapakları nedeniyle deformeye karşı daha dirençlidir. Özellikle de kitapseverler için ciltli kitap koleksiyonu yapmak, vazgeçilmez bir tutkudur. Bu noktada hangi versiyonu seçeceğiniz sizin amacınıza, bütçenize, estetik kaygılarınıza göre değişiklik gösterecektir. 


İşte ciltsiz ve ciltli kitap arasında seçim yaparken dikkat etmeniz gerekenler;


Amaca ve Maliyete Göre Seçim 

*Bütçesi kısıtlı olan okurlar, ciltsiz kitaplara yönelebilir. Tüm okurların bildiği gibi, ciltsiz kitaplar - genellikle - ciltli kitaplara oranla daha uygun fiyatlıdır. Kitapların ciltsiz versiyonlarını tercih ederek bir yandan maddi olarak tasarruf edebilir ve bir yandan da aynı bütçeyle daha fazla kitaba sahip olabilirsiniz.

*Beklediğiniz kitabı çıkar çıkmaz okumak istiyorsanız ciltli versiyonunu satın alabilirsiniz. Günümüzde bazı kitapların ciltli ve ciltsiz versiyonları aynı anda satışa açılıyorken bazı kitapların ise öncelikle ciltli versiyonları satışa açılıyor. Okumayı sabırsızlıkla beklediğiniz kitabı,
ön siparişli kitaplar arasında gördüğünüzde anda ciltli versiyonunu satın alarak kendinizi şımartın.

*Seyahat ederken okumak için kitap arayışındaysanız ciltsiz kitapları tercih edebilirsiniz. Ciltsiz kitaplar, hafif ve kolay taşınabilir olması nedeniyle uçak, araba, metro yolculukları için harika bir seçenektir. Gün içerisinde kitap okumak için vaktiniz olacaksa mutlaka çantanızda ya da arka cebinizde ciltsiz bir kitap olmalı.
Midi boy kitaplar da kolay taşınabilir ve hafif olmasıyla sıklıkla tercih ediliyor. 

*Ciltli kitaplar, aşınma ve yıpranmaya dayanabilecek şekilde üretilmektedir. Ciltsiz kitapların ise yırtılması ve yıpranması daha kolaydır. Hatta zamanla yapışkanları da zayıflayarak sayfaları bozulmaya başlayabilir. Aldığınız kitabı uzun süre saklamak ve korumak istiyorsanız, ciltli kitapları satın almalısınız.


*Arkadaşınıza, sevgilinize, annenize ya da sevdiğiniz birine
hediye kitap almayı düşünüyorsanız tercihinizi ciltli kitaplardan yana kullanmalısınız. Ciltli kitaplar, görünüşleriyle göz doldururken sevdiklerinizi de oldukça mutlu eder. Ancak satın almak istediğiniz kitabın ciltli versiyonu stokta yoksa endişelenmeyin! Onun yerine karton kapaklı kitapları da satın alabilirsiniz. Burada önemli olan nokta, sevdiğiniz kişiyi mutlu edecek bir kitap hediye etmektir.


Kitabın Görünümüne ve Hissine Göre Seçim

*Bazı kitap kurtları, kitaplığındaki tüm kitapların aynı hizada ve aynı görünümde olmasını ister. Eğer sizin de böyle bir takıntınız varsa kitaplığınızdaki diğer kitaplara uygun kapak ve boyut seçimi yapabilirsiniz. Eşit ve düzenli bir raf görünümü için kitapların ölçülerini göz önünde bulundurmalısınız. Ebatların uyuşması halinde farklı kapak türüne sahip kitapları da satın alabilirsiniz.

*Satın alacağınız kitap, daha önce satın aldığınız kitabın devamı olabilir. Serinin satın aldığınız diğer kitapları ciltli ise ciltli versiyonunu, ciltsiz ise ciltsiz versiyonunu satın alabilirsiniz. Kitapların görünüşlerinin birbiriyle tutarlı olması, estetiğe önem veren kitapseverler için olmazsa olmaz bir özellik.


*Karton kapaklı kitaplar, daha hafif ve küçük boyutlarda olduğu için tutma kolaylığı sağlıyor. Kanepede uzanırken, yatakta dinlenirken ya da metroda ayakta yolculuk yaparken ciltsiz kitapları kolaylıkla tutabilir ve okuma keyfinize kesintisiz devam edebilirsiniz.


*Siz de kitaplarınızın sırtının kırılmasından hoşlanmıyor musunuz? Bazı karton kapaklı kitaplar, uzun dikey kırışıklıklara neden olabilir. Kitapta dikey bir izin oluşmaması için onu açmakta zorluk yaşayabilirsiniz ve bu da okumayı zorlaştırabilir. Ciltli kitaplar, sert kapaklara sahip olduğu için bu sorunu ortadan kaldırır. 


*Ciltli kitaplar, muhteşem tasarımlarıyla tüm okurları cezbeder. Adeta sanat eseri gibidir. Öte yandan, ciltsiz bir kitabın kapağı da size ilgi çekici gelebilir. Eğer asıl endişeniz estetikse, hangi versiyon hoşunuza gidiyorsa tercihinizi ondan yana kullanmalısınız.



Kitap satın alırken ciltli versiyonu ile ciltsiz versiyonu arasında kararsız kaldıysanız bu maddeleri göz önünde bulundurarak seçiminizi yapabilirsiniz.

 

 


Bu Blog’u Sosyal Medya’dan Paylaş