https://tamadres.com/media/magefan_blog/kahve-secerken-dikkat-edilmesi-gerekenler2.jpg

Kahve Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Merve Kekeve
Ekleme Tarihi: Aralık 20, 2023

Kahve, artık pek çok kişinin vazgeçilmezi… Güne daha enerjik bir şekilde başlamak için ya da kısa molalarda elimiz sürekli kahveye gidiyor. Bu kahve keyfinin daha da lezzetli hale gelmesi için kahve seçiminin ne kadar önemli olduğundan bahsetmemize gerek yoktur. 


Lezzetli kahveler için hangi kahve çekirdeği tercih edilmeli? Kahve demlerken önceliğiniz ne olmalı? Kahve seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını ve kahve seçimi hakkında merak edilenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.


Kahve seçerken dikkat edilmesi gereken noktalara geçmeden önce kahve ile ilgili bir kitap önerisinde bulunmak istiyoruz:
Çekirdekten Fincana Kahve – Jonathan Morris. Kahvenin küresel tarihi hakkında profesyonel bir tarihçi tarafından yazılan ilk kitap olma özelliği taşıyan Çekirdekten Fincana Kahve kitabı; dünyada kahvenin zaman içinde nasıl tat bulduğunu, dünyanın farklı bölgelerinde bu tadın ne kadar farklılık gösterdiğini, kahveyi kimin ve neden içtiğini, kahvenin nasıl hazırlandığını anlatıyor. 







Kahve Çekirdeğini Nasıl Seçmeliyiz?


Lezzetli bir kahvenin ilk adımı, doğru kahve çekirdeklerini seçmektir. Ama nasıl? Kahve çekirdeği seçerken ilk olarak dikkat edilmesi gereken nokta, paketlerin üzerinde yer alan içerik bilgi etiketidir. Kaliteli kahvelerde kahvenin nereden geldiği, ne zaman kavrulduğu, tadımı, yoğunluğu gibi bilgiler yer alırken kalitesiz kahvelerde ne yazık ki bu bilgiler yer almıyor. 


Kahve Çekirdeği Seçimi


Kavrulma tarihi, dikkat edilmesi gereken ayrıntılardandır. Kahvenin en lezzetli olduğu dönem, kavrulduktan 10 gün sonradır. Kavrulmuş kahve çekirdeğinin en fazla iki ay içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Bu, iki ay sonra kahvenin bozulacağı anlamına gelmez tabi ki ama iki ay sonunda kahve yavaş yavaş orijinal tadını kaybetmeye başlar. Kahvenizi satın alırken kavrulma tarihinin bu aralıklarda olmasına dikkat etmelisiniz.


Peki ya, içtiğiniz kahvenin doğal olup olmadığını nasıl anlarsınız? Daha önce de bahsettiğimiz gibi kahve satın alırken mutlaka etiketlerini okumak gerekiyor. Kahve paketinin üzerinde ‘’ %100 Organik ‘’ ya da ‘’ Rainforest Alliance Certified ‘’ gibi ibarenin olduğu etiketlerin bulunması gerekiyor. Bu etiketler oldukça önemlidir çünkü kahve üretiminde herhangi bir kimyasal madde kullanılmadığı gösterir.


Kahvenin lezzetini belirleyen en önemli faktörlerden biri de, yetiştiği bölge ve hatta yetiştiği tarladır. Bu detaylara etiketlerden ulaşmanız her zaman için mümkün olmayabilir. Ancak kahvenin yetiştiği bölgelere göre tatlarını bilirseniz daha kolay kahve seçimi yapabilirsiniz.


Kahve ekim alanlarından kullanılan fincan tiplerine, öğütme çeşitlerinden kahve makinesi seçimine ve kahve türlerini nasıl tanıyacağınıza kadar pek çok temel bilgiyi
Kim Korkar Kahveden? adlı kitaptan öğrenebilirsiniz. Kitapta yer alan usta baristaların teknik ve açıklamalarıyla nefis kahveler hazırlayabileceksiniz. Kahve tadımı, espresso hakkında her şey, latte sanatı ustalığı, filtre kahveler hakkında her şey, en iyi kahveler gibi konularda kahve severlerin yüzünü güldürecektir.


Kıtalara Göre Kahveler


Güneydoğu Asya Kahveleri


Güneydoğu Asya kahveleri yoğun bitter ve kendilerine özgü topraksı tatlara sahip aromalarıyla diğer kahve aromalarından daha zengin ve baskındır. Özellikle Vietnam ve Endonezya kahveleri ünlüdür. 


Afrika ve Ortadoğu Kahveleri


Afrika ve Ortadoğu kahveleri, çok daha hafif ve meyvemsi tatlara sahiptir. Bergamot, limon, portakal ve böğürtlen aromaları baskındır. Zengin gövdeli ve zengin aromalı kahveler olduğu için az kavrulmuş tercih edilmelidir. Arap Yarımadası ve Kenya’da yetişen kahveler en çok bilinenlerdendir.


Orta ve Güney Amerika Kahveleri


Orta ve Güney Amerika kahvelerinde bitter ve fındıksı tatlar ön plandadır. Bu bölgelerde yetişen kahve çekirdekleri daha yumuşak, orta gövdeli ve aromatiktir. Kolombiya ve Brezilya en büyük hacme sahip bölgeler arasındadır. Ayrıca Panama, Kosta Rika, Guatemala, Meksika da önemli yerlerdendir.


Bu Blog’u Sosyal Medya’dan Paylaş