https://tamadres.com/media/magefan_blog/ingiliz-edebiyati-yazarlari-ve-eserleri.jpg

İngiliz Edebiyatının Öncü Yazarları ve Klasik Eserleri

Merve Kekeve
Ekleme Tarihi: Aralık 07, 2023

Edebiyat tarihine damga vuran İngiliz edebiyatı, dünya edebiyatının en seçkin örneklerini bünyesinde barındırıyor. Özellikle de 19. ve 20. yüzyıllarda kaleme alınan İngiliz edebiyatı eserlerinin dünya edebiyatını nasıl zenginleştirdiğini net bir biçimde görüyoruz. 


İngiliz edebiyatı, köklü geçmişi ve her geçen gün değeri daha da artan kitaplarıyla günümüzde de dünya çapında büyük ilgi görmeye devam ediyor.  Her ne kadar yazılan tüm eserler ve yazarlar çok değerli olsa da bu yazımızda öne çıkan İngiliz edebiyatı yazar ve eserlerine yer verdik. 


İşte köklü İngiliz edebiyatının önemli yazarları ve eserleri;


William Shakespeare Kimdir?


Dünya edebiyatının en büyük oyun yazarı
William Shakespeare’in hayatı bir sırdır ve hakkında pek bilgi yoktur. William Shakespeare’in doğum kaydı bulunmamaktadır ancak eski bir kilisenin kaydına göre 26 Nisan 1564 yılında Stratford – upon – Avon’daki Kutsal Üçlü Kilisesi’nde vaftiz edilmiştir. 


İngiliz edebiyatının öncü yazarları arasında yer alan William Shakespeare eserleri, sözleri, oyunlarıyla herkesi etkilemeyi başarmıştır. Avon Ozanı olarak da bilinen ve dünyanın en iyi drama yazarı olarak kabul edilen Shakespeare, trajedi ve komedi türlerinde şiir, düzyazı ve şiir – düzyazı biçimlerinde eserler ortaya koymuştur. Ayrıca romantik şiir ve manzum hikâye türünde de eserler kaleme almıştır. Eserlerinde aşk, kin, dostluk, öç alma gibi duyguları derinlemesine irdeleyen Shakespeare’in yüzün üzerinde eseri bulunmaktadır. Oyunları en fazla sahnelenen oyun yazarı olan William Shakespeare’in eserleri neredeyse tüm dünya dillerine çevrilerek milyonlarca okura ulaşmıştır. 


William Shakespeare’in ölüm tarihi konusunda da kesin bilgi yoktur ancak 23 Nisan 1616 yılında 52. doğum gününde öldüğü düşünülüyor.  


William Shakespeare’in Eserleri


İngiliz edebiyatı denildiğinde akla ilk gelen isimlerden biridir William Shakespeare. William Shakespeare eserleri arasında en çok bilineni
Romeo ve Juliet’tir. Aynı zamanda yazarın The Bard adıyla da yayımladığı pek çok eseri bulunmaktadır. Bir Yazdönümü Gecesi Rüyası, Titus Andronicus, Hamlet ve daha pek çok eseriyle gelmiş geçmiş en iyi yazarlardan ve şairlerden biri olan Shakespeare, İngiliz edebiyatında yeri doldurulamayacak isimlerdendir. William Shakespeare’in oyunları, adeta günümüze kalıcı bir mirastır. Ayrıca William Shakespeare’in şiirleri de günümüzde popülerliğini korumaktadır.


William Shakespeare'in eserlerinden bazıları da şunlardır;
Kral Lear, Macbeth, Julius Cesar, Kış Masalı, Venedik Taciri, Soneler…


Shakespeare Sözleri


‘’ Hoş renklere boyadılar iğrenç amaçlarını. ‘’ –
Fırtına


‘’ Kavga etmekten sakın, ama ettin mi de

Öylesine et ki korksunlar senden. ‘’ – Hamlet


‘’ Güzel hedef tez vurulur. ‘’ Romeo ve Juliet


Jane Austen Kimdir?


İngiliz edebiyatının en sevilen yazarlarından
Jane Austen, yalnızca kitaplarıyla değil ilginç hayat hikâyesiyle de oldukça dikkat çekiyor. Eserlerinden bahsetmeden önce Jane Austen hayatına biraz değinelim. 


1775 yılında dünyaya gelen Jane Austen, kendini eğlendirmek ve ailesine yüksek sesle hikâyeler okumak için yazılar kaleme almaya başlamıştır. Jane Austen ilk romanını yazdığında on iki yaşındaydı ancak romanın yayımlanması yirmi beş yılı bulacaktı. İngiliz ve dünya edebiyatına Mr. Darcy, Elizabeth Bennet, Marianne Dashwood, Emma ve daha pek çok ölümsüz karakter kazandıran Jane Austen adını yaşarken ne yazık ki duyuramamıştır. Hatta ciddiye alınmak ve okunmak için eserlerini anonim olarak da kaleme almıştır. Jane Austen ölümünden sonra kuzeninin yazdığı bir biyografiyle ün kazanmıştır. 


Jane Austen’in Eserleri


Jane Austen’in İngiliz orta sınıf yaşamını tasvir ettiği eserleri, günümüzün klasikler listesinde yer alıyor. Bu kitapları;
Gurur ve Önyargı, Duygu ve Duyarlılık, İkna, Mansfield Parkı, Northanger Manastırı, Emma olarak sıralayabiliriz. Jane Austen kitaplarında yaşadığı dönemi oldukça başarılı bir şekilde aktarmıştır. Bundan dolayı da neredeyse tüm romanları sinemaya ya da televizyon dizisine uyarlanmıştır. 


Jane Austen eserlerinde her ne kadar romantik ilişkileri konu alsa da hiçbir zaman evlenmemiştir. Hayata veda edene dek canından çok sevdiği kız kardeşiyle beraber yaşamıştır.


Jane Austen’in diğer eserleri;
Lady Susan, Hayata Geç Kalma, Aşk ve Arkadaşlık…


Jane Austen Sözleri


‘’ Nasıl anlatsam bilemedim. Bin sene heyecanla beklediğin bir şey sonunda gelmiş de gerek kalmamış gibi… ‘’ – Gurur ve Önyargı


‘’ Kibir ve aptallığın bir araya geldiği yerde izlenmeye değer bir rol yoktur. ‘’ – Lady Susan


‘’ Gerçek aşkın yolu hiçbir zaman pürüzsüz değildir. ‘’ – Emma


George Orwell Kimdir?


25 Haziran 1903 yılında dünyaya gelen
George Orwell, eğitim hayatını İngiltere’de tamamladıktan sonra Burma’daki Hint İmparatorluk polisine ve ardından da İngiliz kolonisine katılmıştır. 1927 yılında bu görevlerinden istifa ederek yazar olmaya karar vermiştir. 


Aralık 1947 yılında İngiliz edebiyatının en değerli yazarlarından olan George Orwell’a tüberküloz tanısı konulmuş ve sağlığı gittikçe kötüleşerek 21 Ocak 1950 – 46 yaşında – hayatını kaybetmiştir.


Asıl adı Eric Arthur Blair olan George Orwell, İngiliz edebiyatının ve hatta dünya edebiyatının en iyi distopya klasiklerini kaleme almıştır. Ancak roman yazmak onun hayatının ve kariyerinin yalnızca bir kısmını oluşturmaktadır.


George Orwell’ın Eserleri 


George Orwell ilk kitabı Paris ve Londra’da Beş Parasız’da yazar olma deneyimlerini anlatmıştır. George Orwell’ın en iyi kitaplarından biri olan 1984, yazarın geleceğe dair bir kâbus senaryosudur. Zihnin kontrol altına alındığı, bireyselliğin yok edildiği ve insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü bir dünya düzeni,
1984 kitabında muhteşem hayal gücüyle ve en ince detayına kadar kurgulanmıştır. George Orwell eserlerinde totalitarizm eleştirisi ve sosyal adaletsiz baskısı oldukça baskın olarak görülmektedir. 


George Orwell’ın en sevilen diğer kitaplarını da
Hayvan Çiftliği, Papazın Kızı, Burma Günleri, Boğulmamak İçin olarak sıralayabiliriz.


George Orwell’in eserleri güncelliğini hiçbir şekilde yitirmeyerek günümüzün en çok okunan kitapları arasında yer almaktadır ve yer almaya devam edecektir. 


George Orwell Sözleri


‘’ Geçmiş siliniyor, silindiği unutuluyor, yalan gerçek oluyordu. ‘’ – 1948


‘’ Özgürlüklerini savunamayanların ödedikleri bedel ağırdır. ‘’ – Hayvan Çiftliği


‘’ İçimde olağanüstü bir his vardı, aynısını yaşamadıkça bilemeyeceğiniz bir his… ‘’ – Boğulmamak İçin


Charles Dickens Kimdir?


7 Şubat 1812 yılında İngiltere’de dünyaya gelen Charles Dickens, maddi zorluklardan dolayı 12 yaşındayken ayakkabı cilası fabrikasında çalışmaya başlamıştır. Bu deneyim, onu derinden etkilemiştir ve 3 yıl çalıştıktan sonra okula geri dönerek en tanınmış romanları olan Büyük Umutlar ve
David Copperfield kitaplarını kurgulamıştır. Edebiyat kariyerine gazetecilik yaparak başlayan yazar Charles Dickens romanlarının yanı sıra oyunlar, otobiyografi ve seyahat kitapları da yazmıştır.


İngiliz edebiyatının en büyük yazarlarından biri olan
Charles Dickens, kimi eleştirmenlere tarafından romanın Shakespeare’i olarak tanımlanır. Charles Dickens döneminin o kadar etkileyici bir yazarıymış ki Dickensian olarak bir kavram ortaya çıkmıştır. Onun tarzında yazan ve onu andıran her eser, bu kavramla nitelendiriliyor. 


Charles Dickens’in Eserleri


Victoria döneminin en iyi romancılarından biri olarak kabul edilen Charles Dickens roman, uzun ve kısa hikâyeler, makaleler başta olmak üzere farklı türlerde yüzlerce esere imza atmıştır. Tolstoy’dan George Orwell’a kadar pek çok değerli ismin beğenisini kazanan yazar Charles Dickens’in en iyi kitaplarından bazıları David Copperfield, Antikacı Dükkânı, Bir Noel Şarkısı, Büyük Umutlar, Küçük Dorrit ve
İki Şehrin Hikayesi’dir. David Copperfield ve Oliwer Twist gibi yarattığı ölümsüz karakterler adeta gerçek hayatla bütünleşerek hafızalarda yer ediniyor. 


Charles Dickens Sözleri


‘’ Tımarhaneye kapatılmış aklı başında birisi gibiyim. ‘’ – Küçük Dorrit


‘’ Onca kalabalığa rağmen bu nasıl bir yalnızlık! ‘’ – İki Şehrin Hikâyesi


‘’ Bir odanın kapısını kapatıp yalnız kalmak, her zaman hayatımın en güzel şeylerinden biri olmuştur. ‘’ – Büyük Umutlar 


Mary Shelley Kimdir?


Frankenstein kitabının yazarı olarak tanınan
Mary Shelley, İngiliz edebiyatının en önemli yazarlarından biridir. 30 Ağustos 1797 yılında Londra’da dünyaya gelen Shelley’nin anne ve babası da döneminin tanınmış yazarlarındandır. Çocukluğunun büyük bir bölümünü anne ve babasının kitaplarını okuyarak ve kısa hikâyeler yazarak geçiren yazar, dönemin en gözde romantik şairlerinden olan Percy Bysshe Shelley’e âşık olmuştur. Bir yandan dünya çapında ün sahibi olmasını sağlayacak Frankenstein kitabını yazarken bir yandan da kendi kaçış öyküsünü anlattığı Avrupa, Altı Haftalık Bir Gezinin Öyküsü kitabını yazmıştır. 





Mary Shelley’nin Eserleri


Mary Shelley’e Frankenstein’i yazma düşüncesi, 1816 yılının yazında yarı uyanık gördüğü bir kâbusta gelir. Mary Shelley’nin en iyi kitabı olarak tanımlanabilen Frankenstein’in konusu, Adem ve Havva’nın cennetten kovuluşunu anlatan John Milton’un Kayıp Cennet kitabından gelmektedir. Bazı eleştirmenler Frankenstein’i Mary’nin trajik çocukluk ve mutsuz geçen evliliğinden esinlenen metaforik bir karakter olarak tanımlıyor.


Her ne kadar Frankenstein kitabıyla ön plana çıksa da Mary Shelley pek çok başarılı esere de imza atmıştır. Mary Shelley’in önemli eserlerinden bazılarını Son İnsan, Valperga, Lodore,
Mathilda, Perkin Warbeck olarak sıralayabiliriz.


Mary Shelley Sözleri


‘’ Kalabalıktan kaçınmak ve kendimi hararetle yalnızca bir iki kişiye bağlanmak benim mizacımda vardı. ‘’ – Frankenstein 


‘’ Benim mizacım da kalabalıktan kaçıp az sayıda insana hararetle bağlanmaktı. ‘’ – Frankenstein ya da Modern Prometheus 


‘’ İnsanın aklı için büyük ve ani değişimden daha acı bir şey yoktur. ‘’ – Frankenstein


Bu Blog’u Sosyal Medya’dan Paylaş