https://tamadres.com/media/magefan_blog/en-uzun-gunde-okunacak-kitaplar2.jpg

En Uzun Günde Okunacak Kitaplar

Merve Kekeve
Ekleme Tarihi: Aralık 08, 2023

Siz de en uzun günü kitap okuyarak değerlendirmek isteyenlerden misiniz? Cevabınız evet ise, doğru adrestesiniz. tamadres olarak bu yazımızda en uzun günde okuyarak bitirebileceğiniz kitapları sizler için derledik.  


Peki; en uzun gün ne zaman, 21 Haziran neyi ifade ediyor? Kitap önerilerine geçmeden önce bu soruları kısaca cevaplayalım.


En Uzun Gün Ne Zaman?


21 Haziran, ülkemiz için yaz gün dönümü yani en uzun gün. Kuzey Yarım Küre’de, 21 Haziran’da en uzun gün yaşanır ve bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya, geceler de uzamaya başlar. Aynı zamanda 21 Haziran, yaz mevsiminin başlangıcıdır. Güney Yarım Küre’deyse bu durum tam tersidir. 21 Haziran’dan sonra Güney Yarım Küre’de gündüzler uzamaya ve geceler de kısalmaya başlar. 


Haydi, en uzun günde okunacak kitaplara göz atalım.


Dönüşüm


Yozlaşmış aile ilişkilerini en ince ayrıntısına kadar gözler önüne seren eser, toplumun dayattığı işlevi bozulmuş kalıplara başkaldıran bireyi etkileyici bir şekilde ele almıştır. Dönüşüm kitabını, konusu ve yazarın kendine has üslubuyla bir solukta okuyacak fakat etkisinden uzun süre çıkamayacaksınız. 


Franz Kafka Dönüşüm adlı kitabında, yozlaşmış aile ilişkilerinin ve iş hayatının bireyin özgürlüğü üzerindeki tahakkümüne dair son derece çarpıcı tespitlerde bulunuyor. Bu tespitleri ise gerçek ile absürt olanı harmanlayarak yapıyor. Ne de olsa bir böcek, başka hangi yazarın eserinde yataktan bir türlü kalkamayıp işe gitmediği için suçlanabilirdi ki?




Bir Kediyi Terk Etmek


En uzun günde yeni çıkan kitapları keşfetmeye ne dersiniz? Kitaplarıyla okurlarını sarıp sarmalayan Haruki Murakami yeni kitabı Bir Kediyi Terk Etmek’te babasına dair anılarını anlatıyor. Yazarın şimdiye kadarki en kişisel anlatısı… 104 sayfadan oluşan kitap, kısa olmasına rağmen hayatınızda yer edinecektir. Yetişkin hayatında uzak kaldığı babasıyla vedalaşırken hem onun kişisel hayatındaki yerine değiniyor hem de hayatları savaş nedeniyle dağılmış ya da bitmiş bir nesle saygısını gösteriyor. 






Satranç


Stefan Zweig’ın en iyi eserlerinden olan Satranç’ın konusu, Nazi toplama kampında akıl sağlığı satranç sayesinde koruyabilmiş Dr. B’nin öyküsüdür. Yazar, intihar etmeden kısa bir süre önce yayımladığı kitabında satranç tahtası üzerinden faşizm ve nasyonal sosyalizm hakkında imalarda bulunuyor. Kahramanların ayrıntılı ruhsal çözümlemeleriyle ve gerilimli anlatımıyla etkisinden uzun bir süre çıkamayacağınız Satranç, en uzun günde okuyabileceğiniz kısa fakat oldukça etkileyici bir kitap.







Genç Werther’in Acıları


Yazar Goethe’ye sahip olduğu şöhreti kazandıran Genç Werther’in Acıları; Werther’in Charlotte’a duyduğu karşılıksız aşkı, romantik edebiyat tarihine geçen aforizmalarla ve cümlelerle okurlara anlatıyor. Karşılıksız bir aşkı anlatmadaki başarısıyla pek çok okuru derinden etkileyen Genç Werther’in Acıları kitabında yazarın kendi yaşadıklarını kaleme aldığı biliniyor. Werther’in düşsel arkadaşı Wilhelm’e yazdığı mektuplardan oluşan kitabın konusu, genç ressamın karşılıksız bir aşkla intihara sürüklenmesidir.






Zihin Tuzakları


En uzun günde kendinize bir iyilik yapmaya var mısınız? İlişki ve aile danışmanı Serhat Yabancı, Zihin Tuzakları kitabında kişinin kendi kazdığı çukurlara nasıl düştüğünü ve oradan nasıl çıkacağını anlatıyor. İnsanın yaşadığı duygusal açmazları ele alan kitap, kendinizle mutlu olmanın reçetesini de veriyor. ‘’ Bu kitabı okuduktan sonra saklayın. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz. ‘’ açıklamasıyla aslında tam bir başucu kitabı olduğunu anlayabilirsiniz. Her okuduğunuzda farklı bir ayrıntıyı fark edeceğiniz kitaptan daha fazla faydalanmak için içerisinde bulunan sorulara cevap vermekten çekinmemelisiniz.





Bilinmeyen Adanın Öyküsü


Ne kadar ada varsa keşfedildiği düşünülen bir çağda, yeni bir ada arama cesaretini gösteren adamla ona bu yolculuğunu eşlik eden kadının öyküsüdür Bilinmeyen Adanın Öyküsü. Herkesin zaman zaman kendine dışarıdan bakması gerektiği düşüncesinden hareketle bilinmeyen bir adaya yolculuk, Jose Saramago’nun bu olağanüstü eserinde, kendini tanıma yolculuğuna dönüşüyor. Etkileyici cümlelerle ve doğru tespitlerle dolu kitabı bir çırpıda okuyabilirsiniz ancak bir ömür kalbinizde taşıyacaksınız.






Yabancı


Kaleme aldığı eserlerde insanın varoluşuna yalın ve çarpıcı bir üslupla değinen yazar Albert Camus, Yabancı adlı romanındaysa toplumun ahlak normlarına uymayı reddeden Mersault üzerinden insanın topluma yabancılaşmasını absürt bir dille ele alıyor. Ölümle sonlanan hayatın anlamsızlığına karşı duygularını tamamen rafa kaldırmış ve her şeyi boş vermiş Mersault’un hikâyesini, en uzun günde okuyabilirsiniz.







Kayıp Aranıyor


Romandan ziyade daha çok küçük hikâye tarzını yansıtan Kayıp Aranıyor, yazarı Sait Faik Abasıyanık’ın en sevilen kitaplarından biridir. Aslında kendin olmaya çalışmanın ve kendini bulmanın bir anlatısıdır. Kayıp Aranıyor kitabının konusu, eşinden ayrılan Nevin’in Cemal ile aşk yaşamaya başlaması ve aradığını bulamayarak farklı bir isimle hayatına devam etmesidir. Toplumun kurallarına ve çevresine ayak uyduramayan Nevin’in kayıplara karışmasını başarılı bir şekilde okurlarına aktaran yazar, hayatı ironi yaparak ele almıştır. 






Savaş Sanatı


Felsefe türünde kaleme alınan Sun Tzu’nın Savaş Sanatı kitabı, askeri taktikler ve savaş üzerine bir çalışmadır. Savaş Sanatı’nın konusu yalnızca askerlik alanı değildir; iş idaresi, kişisel gelişim gibi pek çok alan da kitabın konusunu oluşturuyor. Askeri strateji ve taktik kitabı olarak yayımlandığı günden beri kabul gören Savaş Sanatı, her biri savaşın farklı yüzünü yansıtan on üç bölümden oluşuyor. Milattan önce hazırlanmasına rağmen günümüzde de kaynak olarak kullanılan kitap, savaş stratejilerini madde madde ele alıyor ve bunun yanı sıra da ordu yönetimiyle ilgili tavsiyelerde bulunuyor. 72 sayfadan oluşan kitabı, en uzun günde bitirebilirsiniz.





Bir İdam Mahkûmunun Son Günü


Yayımlandığı günden itibaren dünya çapında büyük yankı uyandıran Victor Hugo’nun İdam Mahkûmunun Son Günü kitabı, günümüzde de klasik eserler arasındaki yerini koruyor. Grene Meydanı’nda bir mahkûmunun idam edilmesinden oldukça etkilenen yazar, kitabında hem bu cezayı hem de toplumun bu olay karşısındaki tepkisini sert bir dille eleştiriyor. Bir İdam Mahkûmunun Son Günü kitabının konusu, cinayet işlediği sebebiyle idam cezasına çarptırılan adamın ölümü bekleyişidir. İlk başlarda her ne kadar kurtulacağına dair umutlar beslese de zaman geçtikçe karamsarlığın etkisi altına giriyor. 





Bu yazımızda en uzun gün olan 21 Haziran’da okuyabileceğiniz kitapları derledik. En uzun günü, bu kitaplardan biri seçip okuyarak değerlendirebilirsiniz.


Şimdiden keyifli okumalar!


Bu Blog’u Sosyal Medya’dan Paylaş