https://tamadres.com/media/magefan_blog/dostoyevski-kitaplari.jpg

Dostoyevski’nin En Çok Okunan 5 Kitabı

Merve Kekeve
Ekleme Tarihi: Aralık 08, 2023

Rus edebiyatının dünyaya kazandırdığı en değerli yazarların başında gelen Fyodor Mihayloviç Dostoyevski kitaplarıyla güncelliğini korumaya ve edebiyat dünyasına yön vermeye devam ediyor. Dostoyevski’nin tüm kitaplarını okuduğunuzda bilmediğiniz şehirlere yolculuk yapar ve savaşların gölgesine tanık olursunuz. Psikolojik analizlerle okurları büyülemeye devam eden ve kaleme aldığı kitaplarla okurlarını farklı dünyalara götüren yazar, dünyaca ünlü eserlerin yaratıcısıdır.


Pek çok yazarı etkileyen ve zekâsıyla hayranlık uyandıran Dostoyevski’nin kitapları arasında ayrım yapmak oldukça güç. Bu yazımızda Dostoyevski’nin en çok okunan kitaplarına yer verdik. Fakat kitaplara geçmeden önce Dostoyevski’nin hayatına kısaca göz atalım.


Dostoyevski Kimdir?


1821 yılında Moskova’da dünyaya gelen ve 1881 yılında St. Petersburg’da dünyadan göçen Dostoyevski; Karamazov Kardeşler, Suç ve Ceza,
Budala, Yeraltından Notlar başta olmak üzere dünyanın en iyi kitaplarını kaleme almıştır.


Zor bir çocukluk geçiren ve pek çok defa hayal kırıklığına uğrayan yazar, hayatı yakından tanıdıktan sonra roman yazmaya başlamıştır. Hastalıklı ve hor görülen bir anne ile alkol bağımlısı, sert bir babanın ikinci evladı olarak dünyaya gelmiş, nefret duygusuyla çok küçükken tanışmıştır. Hatta Dostoyevski romanlarındaki karakterlerde, ailesinin onun üzerinde bıraktığı izlere yer vermiştir. 


Dostoyevski’nin etkilendiği isimlerin başında Gogol ve Puşkin gelmektedir. Hatta Gogol’dan o kadar etkilenmiştir ki uzun bir süre eserlerini onun tarzında kaleme almıştır.


Şair Nikolay Neksarov’un ‘’ yeni bir Gogol yetişiyor ‘’ diyerek bahsettiği Dostoyevski, 60 yıllık hayatı boyunca bir yandan manevi ve bir yandan da maddi güçlüklerle mücadele etmiştir. Hiçbir zaman sıradan insanın mutluluğuna erişemese de cenazesinde 30 bin hayranı onu yalnız bırakmadı. Haydi, şimdi Dostoyevski’nin kitaplarından bahsedelim.


İşte Dostoyevski’nin en iyi kitaplarından bazıları;


İnsancıklar


Yayımlanır yayımlanmaz büyük bir övgüyle karşılaşan İnsancıklar kitabı, Dostoyevski'nin ilk kitabıdır. İnsancıklar’ın konusunu St. Petersburg’da bir devlet dairesinde çalışan orta yaşlı ve alçak gönüllü kâtip olan Makar Devuşkin ile uzaktan akrabası olan yirmili yaşlardaki genç kadın Varvara Dobroselova arasındaki mektuplaşmalar oluşturuyor. Bu mektuplaşmalarla aracılığıyla dönemin Rus halkının çaresizliği, fakirliği, ezilmişliğinin anlatıldığı İnsancıklar aynı zamanda ilk Rus toplumsal romanıdır. 

Edebiyat dünyasına bomba gibi düşen Dostoyevski’nin İnsancıklar kitabı, başarısını – şüphesiz – okurun içine işleyen gerçekçi anlatımına borçludur. Yazarın henüz 24 yaşında kaleme aldığı bu eserde fakir insanların sevgi ve dostluk hikâyesi sizleri bekliyor.



İnsancıklar Kitabından Bazı Alıntılar


‘’ Öfkelenmek için çok yaşlandım artık. ‘’


‘’ Oysa yaşlı kemiklere lazım olan şey, huzurdur. ‘’


‘’ Çok tuhaftı, ağlayamadım. Ama ruhum paramparça olmuştu. ‘’


Beyaz Geceler


Dostoyevski’nin Beyaz Geceler kitabında, isimsiz bir anlatıcının ağzından karşılıksız bir aşkın ve yalnızlığın hikâyesine tanık olacaksınız. Yazarın gençlik döneminde kaleme aldığı bu eser, defalarca kez beyaz perdeye uyarlanmıştır. Beyaz Geceler’in konusu, Petersburg gecelerinde yalnız dolaşan anlatıcının Nastenka adında genç bir kızla tanışması, ondan ve hikâyesinden çok etkilenmesidir. Yalnızca Rus edebiyatının değil, dünya edebiyatının da en başarılı yazarlarından olan Dostoyevski’nin en iyi kitaplarından Beyaz Geceler, okuru sarıp sarmalayan hüzünlü ve sevecen bir hikâyedir. Bir yandan dört gece süren bir aşkın hayali, bir yandan da bir kişilik parçalanmasının öyküsü…





Beyaz Geceler Kitabından Bazı Alıntılar


‘’ Mutsuzken başkalarının mutsuzluğunu daha güçlü hissederiz; duygu parçalanmaz, yoğunlaşır. ‘’


‘’ Yüreğim konuşurken ben susmayı beceremem. ‘’


‘’ Sevmek, güzel birine aşık olmak değil; o kişide bilmediğin bir zamanın, beklenmedik bir anında kendini bulmaktır. ‘’


Suç ve Ceza


Eserlerinin değeri yaşadığı çağda anlaşılamamış yazarlardan biridir Dostoyevski. Cinayet ve yoksulluk temalarıyla birlikte iyiliğin, kötülüğün ve insan doğasının çarpıcı bir şekilde ele alındığı Suç ve Ceza, tüm zamanların en önemli edebiyat olaylarından biridir. Dostoyevski Suç ve Ceza kitabıyla okurlarını edebiyatın en karanlık karakteri Raskolnikov ile tanıştırıyor. Kitap, yoksulluğu nedeniyle özlemini duyduğu bir hayatı yaşamayacağına inanan genç hukuk öğrencisinin yaşlı tefeci kadını öldürerek parasını çalmayı planlamasıyla başlamaktadır. 


Suç ve Ceza  konusu itibariyle de güncelliğini korumaya devam ediyor. Raskolnikov’un yaşadığı ikilemler ve iç çatışmalarıyla okurlarını da bir düşünce yolculuğuna çıkarıyor. Onlarca dile çevrilerek yazarını dünya edebiyatının zirvesine taşımıştır. 



Suç ve Ceza Kitabından Bazı Alıntılar


‘’ Nefrete sevgiden fazla güvenirim. Çünkü nefretin sahtesi olmaz. ‘’


‘’ Ağlaya sızlaya da olsa alışmışlar. İnsanoğlu denen aşağılık yaratığın alışamayacağı hiçbir şey yok galiba. ‘’


‘’ Namuslu bir insanım diye övünülür mü hiç? Herkes namuslu olmak zorunda değil midir? ‘’


Karamazov Kardeşler


Dostoyevski’nin ‘’ hiçbir romanı bu kadar önemsememiştim ‘’ dediği Karamazov Kardeşler kitabı, insanlığın evrensel sorunlarına odaklanmıştır. Her ne kadar ağır diliyle okurlarını zorlasa da hiçbir zaman kayıtsız kalınamayacak eserlerden biridir. Karamazov Kardeşler kitabının konusu, Fyodor Pavloviç Karamazov’un ve üç oğlunun hikâyesidir. Aynı zamanda Doğu – Batı sorunundan dine, şiddetten sosyalizme, feodalizmden ahlaka kadar pek çok konu da işlenmiştir. 


Dostoyevski Karamazov Kardeşler adlı olağanüstü yapıtında daha önceki eserlerinde geçen temalarını başarılı bir şekilde harmanlamış ve aile dramına, cinayete, varoluş bunalımına özgün bakış açısıyla yer vermiştir. 



Karamazov Kardeşler Kitabından Bazı Alıntılar


‘’ Bence insanların birbirlerini tanımaları için en iyi zaman, ayrılmalarına yakın zamandır. ‘’


‘’ Sizin tecrübeli bir doktor olduğunuz kadar ben de tecrübeli bir hastayım. ‘’


‘’ Cehennemde ateş olmasına sevinmeliyiz çünkü bu ateşin verdiği bedensel acıyla ruhların acısını bir an olsun unutabilirler. ‘’


Yeraltından Notlar


Rus ve dünya edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan Yeraltından Notlar, Dostoyevski’nin Gogol etkisinden çıkarak kaleme aldığı ilk romanıdır. Yeraltından Notlar kitabı  gerçek dünyadan kendini soyutlamış, dürüst ve ahlakçı bir ‘’yeraltı’’ insanının iç çatışmalarını anlatmaktadır. 


Yeraltından Notlar, Dostoyevski’nin sonraki büyük eserlerinin habercisi olarak değerlendirilmiştir. Neredeyse yüz elli yıldır okunmaya devam eden kitap, Dostoyevski’nin en iyi kitaplarından biridir.






Yeraltından Notlar Kitabından Bazı Alıntılar


‘’ Kolay elde edilmiş bir saadet mi, yoksa insanı yücelten bir ıstırap mı daha iyidir? ‘’


‘’ Duvarı delmeye gücüm yetmiyorsa ‘ ille de deleceğim ‘ diye yırtınmam elbette; ama önümde yıkmaya gücümün yetmediği bir taş duvar bulunmasına da razı olamam. ‘’


‘’ Etrafınıza şöyle bir göz gezdiriniz! Gerçek hayat denilen şeyin ne olduğunu, nerede olduğunu bilmiyoruz bile! Kitaplarımızı, hayallerimizi elimizden alsalar, öylece ortada kalakalacağız. ‘’


Dostoyevski’nin en iyi kitaplarından oluşan kitap setini satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.


Bu Blog’u Sosyal Medya’dan Paylaş