https://tamadres.com/media/magefan_blog/Azra_Kohen_den_Gen_lere_ki_Muhte_em_Seri_nerisi_Dune_ve_Karanl_k_Cevher.jpg

Azra Kohen'den Gençlere İki Muhteşem Seri Önerisi: Dune ve Karanlık Cevher

Berk Cankurt
Ekleme Tarihi: Nisan 07, 2021

Akilah Azra Kohen, eserlerinde tarihsel gerçekliklere olduğu kadar fantastik öğelere de başarıyla yer veren, üretken bir yazar. Kohen, kendi romancılığına da ilham olmuş iki farklı seri öneriyor gençler için: Frank Herbert’ın ölümsüz Dune serisi ve Philip Pullman’ın Karanlık Cevher serisi.

 

 

İlk bölümü 1965 yılında yayımlanan Dune serisi, bilimkurgunun, edebiyatın ne kadar önemli bir türü olduğuna dair çok sağlam bir kanıt. Frank Herbert’ın, yayımlandığı tarihten bu yana üzerine çok şey yazılmış, defalarca sinemaya ve dizilere uyarlanmış, Star Wars serisine ilham kaynağı olmuş bu muazzam eseri, insan doğası ve daha birçok önemli konu hakkında muhteşem fikirlerle dolu! Kullandığı Arapça kökenli sözcükler ve yarattığı tuhaf çöl dünyasıyla Herbert, okurları bambaşka bir bilimkurgu serüvenine davet ediyor!

 

1986 yılında vefat eden Frank Herbert, ölümüne kadar altı kitaplık bir seri yaratıyor. Orijinal hikâyenin devamını ise oğlu Brian Herbert ile Kevin J. Anderson kurguluyor ve ortaya iki kitap daha çıkıyor: Hunters of Dune ve Sandworms of Dune.

Frank Herbert’ın kaleme aldığı orijinal seride yer alan kitaplar ise şunlar:

 

Dune
Dune

Modern edebiyatın en epik mesih anlatılarından biri sayılan Dune, genç Paul Atreides’in hikâyesini anlatır. Atreides’in ailesi, evrendeki en önemli ve en değerli madde olan melanj ‘baharatının’ tek kaynağı olarak bilinen Arrakis gezegeninin kontrolünü kabul etmiştir. İmparatorluk’un güçleri Arrakis’in kontrolü için birbirlerinin boğazına sarılırken, politika, din, ekoloji, teknoloji ve insani duyguların çok katmanlı, karmaşık etkileşiminden benzersiz bir hikâye doğacaktır. Frank Herbert’ın yarattığı evren, yıllar boyunca milyonlarca okurun zihninde gerçekliğini kabul ettirdi ve bugün de ayakta. İyi bir bilimkurgu ve iyi bir edebiyat yapıtı okumak isteyen herkesin yolu Dune serisinde birleşiyor… İthaki’nin yepyeni “Bilimkurgu Klasikleri” dizisi Dune efsanesiyle başlıyor…

 

Dune Mesihi
Dune Mesihi

Bir edebiyat klasiği olan, dünyanın en çok satan bilimkurgu serisi muhteşem Dune efsanesi, ikinci kitabı Dune Mesihi’yle macerasına devam ediyor. Paul Muad’dib, gezegenlerin hâkimi, kutsal savaşın görkemli galibi, prensken devrimci olan bir lider, fanatik bir dini kardeşliğin mesihi…

Fremenlerin başına geçip Dune adıyla bilinen Arrakis gezegenini kontrol etmeye başlamakla kalmayıp evrenin hükümdarı olan Paul, çağlar süren bir düzene son vermiş, bir halkın kurtuluşu olmuş ve bir gezegenin en büyük ütopyasını gerçekleştirmeye ant içmiştir. Ancak zaferinden on iki yıl sonra, tüm bu güçlere sahip olmasının sebebi olan etkenler onun için bir tehlikeye dönüşür. Paul ise öngörülerine rağmen, felaket getireceğini düşündüğü geleceği değiştirmeye kararlıdır.

 

Dune Çocukları
Dune Çocukları

Paul’ün çöle gidişinin üzerinden dokuz sene geçmiş, çöl gezegeni artık yeşillenmeye başlamıştı. Baharat üretimi de giderek artıyordu. Bu değişimlerle beraber çöl terk ediliyor, kök salmış âdetlerden sapılıyordu.

Baharatın sağladığı geleceği görme gücünden yoksun kalan Alia, İmparatorluk’u kaybetmemek adına elinden geleni yaparken, karşısında geçmişinden hesaba katmadığı rakipler bulacaktı. Çölün derinliklerinden çıkagelen Vaiz, Paul’ün dinine karşı vaazlar veriyordu. Unutulmayan kan davaları tekrar gün yüzüne çıkacaktı.

Paul’ün ikizleri, II. Leto ve Ganimet ise İmparatorluk’un yeni mehdileri olarak yetiştirilmekteydi. Fakat onların da kendi planları vardı.

Dune Çocukları, efsanesiyle uzlaşamayan bir gezegenin yörüngede kalma mücadelesi.

 

Dune Tanrı İmparatoru
Dune Tanrı İmparatoru

Dune Çocukları’ndaki olayların üzerinden üç bin yıldan fazla geçmiştir. Dune artık çok farklı bir gezegendir. Fakat değişmeyen bir şey var: Dune’un Tanrı İmparatoru II. Leto. Dune adıyla bilinen Arrakis gezegeninden evreni kontrol eden Tanrı İmparator II. Leto, evrene daha önce tatmadığı uzunlukta bir barış getirmişti. Fakat son yaklaşıyordu. İnsanlığın evrimini ve geleceğini tayin edebilecek tek kişi olan Tanrı İmparator II. Leto nihai zaferine ulaşmak için çok büyük bir fedakârlıkta bulunmalıydı…

 

Dune Sapkınları
Dune Sapkınları

Tanrı İmparator II. Leto’nun üç bin beş yüz yıla yakın süren hükümdarlığının son bulmasının üstünden bin beş yüz yıl geçti. Altın Yol için yaptığı bu fedakârlıktan sonra insanlar II. Leto’nun “gerçekten de” ölüp ölmediğinden hâlâ emin değillerdi ve İmparatorluk harap olsa da Altın Yol’u sıkı sıkıya takip etmeye devam edeceklerdi.

Dağılış sonucu milyonlarca insan parçalanan medeniyeti terk ederek uzayın bilinmeyen köşelerine dağılmışlardı. Artık Rakis denen Arrakis yine çölleşmişti ve kum solucanları ölmekteydi. Bu sırada, Kayıp Olanlar gücü ellerine geçirmek için geri dönmüştü. Hizipler, İmparatorluk’tan arta kalanın kontrolünü ele geçirmek için yarışırken Rakis’te Sheeana adında bir kız tüm dikkatleri üstüne çekmişti çünkü son Tanrı İmparator’un bahsettiği kehaneti gerçekleştirebiliyordu: Kum solucanlarını kontrol etmek.

Tüm bunlar olurken Bene Gesseritler’in önünde iki seçenek vardı: Ya gizli manipülatörler olarak, hayatta kalmaya çabalayan insanlığın aynı yolda ilerlemesini yönlendirmeye devam edip gerilimi azaltacak ya da Altın Yol’u kabul edip insanlığı yok olma tehlikesinden uzak yeni bir geleceğe götüreceklerdi.

 

Dune Rahibeler Meclisi
Dune Rahibeler Meclisi

Dune adıyla bilinen Arrakis gezegeni yok edilmişti. Maderşahi örgüt Saygın Analar, Eski İmparatorluk’tan geriye kalanları yakıp kül ediyordu. Mutlak fetihlerinin önünde duran tek bir güç kalmıştı geriye: Bene Gesserit.

Başrahibe Ana Darwi Odrade’nin önderlik ettiği Bene Gesseritler, yeşilliklerle dolu Rahibeler Meclisi gezegeni adım adım bir çöle dönüştürüyordu. Amaçları, kum solucanları için ideal bir ortam yaratmak ve evrendeki en önemli maddenin üretimini kontrol etmekti –melanjın.

Saygın Analar ise, önlerine çıkan her gezegeni yok ederek Rahibeler Meclisi’ne yaklaşıyordu. Bene Gesserit’ten güçlü olan, Dağılış’tan dönen bu acımasız tarikat karşısında çaresiz durumdaki Rahibeler Birliği’nin elinde tek bir silah vardı artık. Paul Muad’Dib’e ve Tanrı İmparator’a hizmet etmiş biri: Duncan Idaho.

Dune Rahibeler Meclisi, inancın kadere üstün gelme mücadelesi.

 

Karanlık Cevher Serisi - Philip Pullman
Karanlık Cevher Serisi Kutu Set-3 Kitap Takım

İngiliz yazar Philip Pullman’ın on bir yaşındaki yetim Lyra’nın başından geçen fantastik serüvenleri anlattığı Karanlık Cevher üçlemesi, yıllar sonra İthaki Yayınları tarafından tekrar Türkçeye kazandırıldı. Sırasıyla Altın Pusula, Keskin Bıçak ve Kehribar Dürbün adlı üç kitaptan oluşan seri, kuantum fiziğinden felsefeye, mitlere ve paralel evrenlere kadar birçok konuda söyleyeceği önemli sözleri olan, son derece özgün bir çalışma. Çok sayıda ödüle layık görülen serinin birinci kitabı Altın Pusula aynı isimle 2007 yılında sinemaya uyarlanırken, tamamı ise 2019 yılında “His Dark Materials” adıyla televizyon dizisi olarak yayınlandı.

 


Bu Blog’u Sosyal Medya’dan Paylaş