https://tamadres.com/media/magefan_blog/azra_kohen_cocuklar_film_onerileri_1_.jpg

Akilah Azra Kohen'den Çocuklar İçin Film Önerileri

Berk Cankurt
Ekleme Tarihi: Mart 29, 2021

Siyaset, tarih, felsefe, dinler, mitoloji… Tüm bu konular yazar Akilah Azra Kohen’in uzun araştırmaları sonucunda eserlerinde kendine yer buluyor. İyi ki de buluyor, zira bu şekilde biz kitapseverlerin ufku da genişlemiş oluyor. Yazarın kitaplarında yer verdiği önemli konulardan biri de çevre ve doğa bilinci. Ne doğa sömürüsüne ne de hayvan sömürüsüne eyvallahı olmayan Kohen, bu temalar etrafında çocuklara (ve yetişkinlere) bazı film önerilerinde bulundu. Belgesel yapımlardan oluşan seçki, çocuklara bilimin rehberliğinde hayvan ve doğa sevgisini aşılamanın ötesinde, onlara yapabilecekleri için de bir yol haritası çiziyor.




0-7 yaş için:

The Lorax (1972)


The Lorax Poster

Daha çok Dr. Seuss olarak bilinen Amerikalı yazar Theodor Seuss Geisel’in aynı adlı kitabından uyarlanan The Lorax, iklim sorunu henüz dünyanın gündeminde değilken çocukları çevre kirliliği ve doğa hakkında aydınlatmayı amaçlıyordu. 1972 yapımı, 25 dakika süren animasyon filmi anlaşılır anlatımıyla okul çağı öncesindeki çocuklar için epey uygun bir yapım.

 

The Biggest Little Farm (2018)


The Biggest Little Farm Poster

Belgesel yapımcısı John Chester ile eşi Molly Chester’ın doğanın kurallarına uygun bir şekilde yaşayarak ve çalışarak toprağı kurumuş bir çiftliği nasıl ıslah ettiklerini anlatan film, bir “ütopya”nın nasıl gerçek olabileceğine harika bir kanıt niteliğinde.

 

Our Planet (2019)


Our Planet Poster

Yapım aşaması dört yıl süren, 600’den fazla kişiden oluşan bir ekip tarafından 60 farklı ülkede yapılan çekimler sonucunda ortaya çıkan bu muhteşem yapım, doğanın hâlâ keşfedilmeyen ne kadar çok güzelliği olduğunu gösteriyor bizlere. Doğa tarihçisi ve yayıncı David Attenborough’nun muhteşem anlatımıyla.




7 yaş ve üzeri için:

Kiss the Ground (2020)


Kiss the Ground Poster

Geçen yıl gösterime giren belgeselde rejeneratif tarımın iklim krizindeki rolüne dikkat çekiliyor. Woody Harrelson’ın seslendirdiği yapım, ortak çalışma ve doğru strateji ile bu küresel soruna karşı mücadelede iyimser fakat aynı zamanda gerçekçi bir bakış açısı çiziyor.

 

Demain (2015)


Demain Poster

İklim krizinin sonucunda meydana gelebilecek katastrofik tabloya odaklanmaktan ziyade dünyanın dört bir yanında krize karşı verilen bireysel ve kolektif girişimleri merkeze alan film, henüz her şey için geç kalmadığımızı gösteriyor. Elbette, mücadeleyi sürdürdüğümüz sürece.

 

Food, Inc. (2008)


Food, Inc. Poster

Amerikan gıda endüstrisinin güncel durumuna dair son derece kapsamlı bir çalışma olan Food, Inc.’de fast-food gıdaların insan sağlığına olan zararları, hayvanların soframıza gelene kadar büyük çiftliklerde gördüğü eziyetler ve sektör işçilerinin kötü çalışma koşulları anlatılıyor. Food Inc., insanların kurtuluşunun hayvanlarınkine ne kadar bağlı olduğunu muhteşem bir şekilde belgeliyor.


Bu Blog’u Sosyal Medya’dan Paylaş