https://tamadres.com/media/magefan_blog/2023-oscar-odulleri.jpg

2023 Oscar Ödülleri Sahiplerini Buldu

Merve Kekeve
Ekleme Tarihi: Aralık 25, 2023

Her yıl büyük bir törenle sahiplerini bulan Oscar Ödülleri ve diğer bir adıyla Akademi Ödülleri, sinema sektörü için en önemli ve prestijli ödüller arasında yer alıyor. 


Her yıl olduğu gibi bu yıl da töreni heyecanla bekleyen sinema tutkunları, aylar öncesinden 2023 Oscar adayları ve kazananları için tahminlerde bulunmaya başladı. 13 Mart 2023’te Hollywood Dolby Theatre’de gerçekleşen muhteşem törenle 95. Oscar Ödülleri sahiplerini buldu. 


95. Akademi Ödüllerini kazananlara geçmeden önce bu ödülün tarihine kısaca göz atalım.


Oscar Ödülleri İlk Kez Ne Zaman Verildi?


Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından verilen ve aynı zamanda dünyanın en önemli ödülleri arasında yer alan Oscar Ödülleri, ilk kez 1929 yılında Los Angeles’ta verildi ve bu tarihten sonra her yıl, yılda bir kez, büyük bir törenle verilmeye başlandı. Oscar Ödül Töreni, her ne kadar ABD’de gerçekleşse de törende dünyanın pek çok ülkesinden filmler, ödülü kazanmak için yarışıyor. 


1. Oscar Ödüllerinde kazananlar, törenden üç ay sonra ilan edildi. Törenin ilk ödül alan ismi ise, Emil Jannings oldu. Emil Jannings, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü; Janet Gaynor, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandı.


En İyi Dram Yönetmeni Ödülü: Frank Borzage


En İyi Komedi Yönetmeni Ödülü: Lewis Milestone


En İyi Film Ödülü: Kanatlar (Wings)


Onur Ödülü: Charlie Chaplin, Warner Brothers


Şimdi ise 2023 Oscar Ödülü kazananlara bakalım.


95. Akademi Ödülleri: 2023 Oscar Ödülü



Neredeyse 100 yapılan Oscar Ödül törenleri, bazen ilginç olaylara da ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri de, geçtiğimiz yıl ‘’ Tokat Skandalı ‘’ olarak anılan olay.  Bu olay nedeniyle 2023 Oscar Ödül Töreni büyük bir heyecan ve merakla bekleniyordu. Kimileri buna benzer bir olayın yaşanıp yaşanmayacağını merak ediyordu, kimi de bu olaya gönderme yapılıp yapılmayacağını. 2023 Akademi Ödülleri, 13 Mart 2023 tarihinde Hollywood Dolby Theatre’de gerçekleşen törenle sahiplerini buldu. 


Bu törene damga vuran ise, 11 dalda aday gösterilen ve 7 ödül kazanan Everything Everywhere All at Once ( Her Şey Her Yerde Aynı Anda ) filmi oldu. Macera ve bilim kurgu türünde olan film, yıllar önce kocasıyla Amerika’ya göç ederek yeni bir hayata başlayan Evelyn’in yaşayabileceği alternatif yaşamlarla bağlantılı paralel evrenleri keşfetmesiyle başlıyor ve Evelyn, kendini bir anda tüm evrenleri kurtarması gereken bir maceranın içinde buluyor. Başarılı film Everything Everywhere All at Once; En İyi Film, En İyi Özgün Senaryo, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yönetmen, En İyi Kurgu ödüllerinin sahibi oldu.


Miriam Toews’in Women Talking kitabından uyarlanan ve aynı isimle beyaz perdeye aktarılan film, En İyi Uyarlama Senaryo dalında ödül kazandı. Kitap Türkçeye ise Konuşan Kadınlar adıyla çevrildi. Yaşanmış olaylardan ilhamla yazılan
Konuşan Kadınlar kitabı, kadın olmanın zorluklarının coğrafyadan, kültürden bağımsız olmadığını ve kadın dayanışmasının ne kadar cesaret verici olduğu hatırlatan bir anlatı. 


Sinema tutkunları tarafından beğenilen ve Oscar’ın güçlü adayları arasında yer alan filmler ise, hayal kırıklığına uğradı. 9 dalda Oscar’a aday gösterilen The Banshees of Inisherin törenden ödülsüz ayrıldı ve aynı şekilde Elvis, The Fabelmans ve Tar gibi yapımlar da Oscar kazananlar listesinde yer alamadı. Bunlardan biri de, En İyi Film dalında aday gösterilen Avatar: The Way of Water. 


2023 Oscar Ödülü Kazananlar


Bir önceki yıla oranla oldukça sakin geçen 95. Akademi Ödül Töreni, Lady Gaga ve Rihanna’nın sahne gösterileriyle hareketlendi. 


İşte, 2023 Oscar kazananlar;


En İyi Film: Everything Everywhere All at Once


En İyi Yönetmen: Dan Kwan ve Daniel Acheinert - Everything Everywhere All at Once


En İyi Kadın Oyuncu: Michelle Yeoh - Everything Everywhere All at Once


En İyi Erkek Oyuncu: Brendan Fraser – The Whale


En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Jamie Lee Curtis - Everything Everywhere All at Once


En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Ke Huy Quan - Everything Everywhere All at Once


En İyi Uyarlama Senaryo: Women Talking


En İyi Orijinal Senaryo: Everything Everywhere All at Once


En İyi Uluslararası Film: All Quiet on the Western Front


En İyi Yapım Tasarımı: All Quiet on the Western Front


En İyi Kurgu: Everything Everywhere All at Once


En İyi Sinematografi: All Quiet on the Western Front


En İyi Film Müziği: All Quiet on the Western Front


En İyi Saç ve Makyaj: The Whale ( Balina )


En İyi Kostüm: Black Panther – Wakanda Forever


En İyi Animasyon: Guillermo del Toro’s Pinocchio


En İyi Kısa Animasyon: The Boy, the Mole, the Fox and the Horse


En İyi Ses Miksajı: Top Gun – Maverick


En İyi Özgün Şarkı: Naatu Naatu – RRR


En İyi Kısa Film: An Irish Goodbye


En İyi Belgesel: Navalny


En İyi Kısa Belgesel: The Elephant Whisperers


En İyi Görsel Efekt: Avatar: The Way of Water

 


Bu Blog’u Sosyal Medya’dan Paylaş