https://tamadres.com/media/magefan_blog/2021_in_En_ok_Okunan_ocuk_Kitaplar_.jpg

2021 Yılının En Çok Okunan Çocuk Kitapları

Merve Kekeve
Ekleme Tarihi: Aralık 07, 2021



Çocuklar, kitaplarla gerçek hayatta tanışamayacağı kişilerle dost olur; bambaşka diyarlara yolculuk eder. Kitaplarla iç içe büyüyen çocukların kendini daha iyi ifade ettiği ve çok yönlü düşünebildiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Sizler için 2021 yılında en çok okunan çocuk kitaplarını derledik. Klasik çocuk kitapları, çok okunan kitaplar listesindeki yerini korurken son zamanlarda adından sıklıkla bahsettiren çağdaş çocuk edebiyatı yazarlarının kitapları da 2021 yılında oldukça ilgi gördü. Bu listede yer alan kitapları henüz çocuğunuz okumadıysa 2022 yılı, en çok okunan kitaplarla tanışmak için bir fırsat olabilir. 

İşte 2021 yılının en çok okunan çocuk kitapları;

Mutlu Suaygırı

Suaygırı olduğu için hiç mutlu olmayan bir suaygırının hikâyesini anlatan Mutlu Suaygırı kitabının yazarı Richard Edwards’tır. Sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de derin anlamlar taşıyan bu kitap, bakış açısını değiştirmenin ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor. Kendini olduğu gibi kabul etme konusu üzerine yazılmış olan Mutlu Suaygırı, okul öncesi çocukların severek dinleyeceği bir hikâyedir. 

Seksen Günde Dünya Gezisi



1972 yılında yayımlanmasından beri popülerliğini hiç kaybetmeyen Seksen Günde Dünya Gezisi kitabı, 2021 yılının en çok okunan çocuk kitapları arasında da yer almaktadır. Phileas Fogg’un seksen günde tamamladığı dünya gezisindeki Dünya’nın farklı yerlerinde edindiği deneyimleri aktaran Seksen Günde Dünya Gezisi kitabı, okurları hayal gücünün doruklarında bir maceraya davet ediyor. 

Küçük Meşe Palamudu


Küçük bir meşe palamudunun nasıl koskocaman bir meşe ağacına dönüştüğüne tanık olmak isteyen çocuklar için harika bir kitap, Küçük Meşe Palamudu. Doğadaki tohumlarının büyüme döngüsünü çocukların anlayabileceği bir şekilde kaleme alınan Doğanın Eşsiz Hikâyeleri 2 – Küçük Meşe Palamudu kitabı, sabırlı olmanın önemi de dair mesajlar da içeriyor.

Alice Harikalar Diyarında


Lewis Carroll’un yüz yılı aşkın süre önce kaleme aldığı Alice Harikalar Diyarında kitabı, günümüzde de en çok okunan çocuk kitapları arasında yer alır. Ayrıca sadece çocukların değil, yetişkinlerin de severek okuduğu bu kitap, okurlarına fantastik bir yolculuğa çıkarıyor. 

Cesur Fırfır

Cesur Fırfır kitabıyla çocuklarınız cesaretin gerçek anlamını öğrenecektir. 2021 en çok okunan çocuk kitaplarından biri olan Cesur Fırfır kitabı, akıllı ve iyi kalpli minicik Fırfır’ın ormandaki eğlenceli maceralarını konu alıyor. Ormanda kaybolan Fırfır, aklına gelmeyecek birinin yardımıyla evine kavuşur. Ve kurtarma sırası ona geldiğinde büyük bir cesaret gösterir. 

Çizgili



2021 en çok okunan çocuk kitaplarından biri de Çizgili’dir. Çizgili, anne ve babasının ormana tek başına gitmesine izin vermemesine rağmen sıcak bir yaz günü dayanamayıp ormana gider. Çizgili kitabı, Çizgili’nin ormanda geçirdiği macera dolu bir günü konu alıyor. Bu kitap çocukların hayal gücünü zenginleştirecek ve okuma sevgisini artıracaktır. 

Dünyanın Merkezine Yolculuk

Klasik bilimkurgu romanı olan Dünyanın Merkezine Yolculuk, 2021 yılında da en çok okunan çocuk kitapları listesindeki yerini korumuştur. Dünyanın Merkezine Yolculuk kitabı, macera sever bir profesörle yeğeninin şifreli bir notun peşine düşerek çıktıkları yolculuğu konu alıyor. Çocuk klasikleri arasında yer alan Dünyanın Merkezine Yolculuk kitabı, yüzyıllar geçse de eskimeyecek eserlerdendir. Özellikle ilkokul çağındaki meraklı çocuklar için son derece uygun bir kitap.


Ay’ı Kim Çaldı?


Geceleri gökyüzünü aydınlatan Ay’a hayran olan Berk, her gece Ay’a bakarak hayaller kurar ve uykuya dalar. Bir gece gökyüzünün bomboş olduğunu ve Ay’ın yerinde olmadığı görür. Büyük bir üzüntü yaşayan Berk, Ay’ı birinin çaldığını düşünerek onu aramaya koyulur. Ay’ı Kim Çaldı?, kitabıyla Berk’in Ay’ı bulma macerasına eşlik edebilirsiniz.

Şu Yaramaz Tavşanlar


Şu Yaramaz Tavşanlar kitabı, yalnızlıktan hoşlanan koca ayı ve arkadaş canlısı komşusu tavşancıkları konu alıyor. Çocuklara dost olmayı ve dostluğun ne kadar önemli olduğunu aşılayan Şu Yaramaz Tavşanlar, küçük çocuklu evlerin kütüphanesinde bulunması gereken kitaplardan biri.

Denizler Altında Yirmi Bin Fersah

1870 yılında Jules Verne tarafından yayımlanan Denizler Altında Yirmi Bin Fersah kitabı, en sevilen klasik bilimkurgu eserlerinden biridir. Her yaştan okura hitap edebilen bu kitapla okyanusların derinliklerini keşfe çıkacaksınız. Kaptan Nemo ve ekibinin yeni şeyler görme merakıyla çıktıkları bu yolculukta şahit olduğunuz olaylar sizi oldukça heyecanlandıracaktır. 

Eve Giden Uzun Yol

Eve Giden Uzun Yol kitabı, yetimhanede yaşayan ve ait olabileceği bir ailenin hayalini kuran 10 yaşındaki George’un esrarengiz olaylarla sınanan hayat öyküsünü konu alıyor. 10 yaş ve üzerindeki tüm okurlara hitap eden kitap umudun, paylaşmanın, sevginin ve azmin önemini vurguluyor. Umut ederek ve severek her zorluğun üstesinden gelinebileceğini vurgulayan Eve Giden Uzun Yol, en çok sevilen 2021 çocuk kitapları arasında da yerini almıştır. 


Şeker Portakalı 



Jose de Mauro Vanconcelos’un başyapıtı olarak kabul edilen Şeker Portakalı, 2021’in en çok okunan kitapları listesinde yerini almıştır. Zeze’nin acı, yoksulluk ve ümit dolu hikâyesinin konu alındığı Şeker Portakalı kitabı, yazarın çocukluk hayatından da izler taşımaktadır. İlk sayfasından itibaren okuru içine çeken kitap, Zeze’nin dünyasını sürükleyici ve çarpıcı bir dille aktarıyor. Güneşi Uyandıralım ve Delifişek kitapları Şeker Portakalı’nın devamıdır.


Heidi


Johanna Spyri tarafından kaleme alınan Heidi, en önemli çocuk klasiklerinden biri olarak kabul edilir. Karşılaştığı zorlukları bir bir aşan ve hayatı neşeyle yaşamayı başaran Heidi’nin sımsıcak sevgisi, sizi sarıp sarmalayacaktır. Çocuklar kadar yetişkinler tarafından da sevilen Heidi kitabı, çocukların hayata bakış açılarını başarılı bir şekilde aktarıyor. 


Altı Kırk Dört Dalgası



Behiç Ak yeni çocuk romanı Altı Kırk Dört Dalgası ile hayal gücünün sınırlarında dolanıyor. Bir yazarın hayal gücünün, düşüncel dünyasının, çevresiyle kurduğu ilişkilerinin konu alındığı Altı Kırk Dört Dalgası kitabı, çocuğunuzu yazmaya teşvik edebilir. 

Ormanın Kalbindeki Çocuk


John Boyne’nin masalsı öğelerle bezeli dokunaklı romanı Ormanın Kalbindeki Çocuk, 2021 en çok okunan çocuk romanları listesindeki yerini almıştır. Daha önce Nuh Arpasuyu Evden Kaçıyor adıyla yayımlanan kitap, yeni baskısı ve yeni adıyla kitapseverlerle buluşmuştur. Hayattaki tek kaçınılmaz gerçek üzerine düşündüren Ormanın Kalbindeki Çocuk kitabı, okurları sıra dışı bir yolculuğa çıkarıyor. 


Pinokyo



Carlo Collodi’nin ölümsüz eseri Pinokyo, yayımlandığı günden günümüze kadar tüm dünyadaki çocukların en sevdiği kitaplar arasında yer almaktadır. Marangoz Geppetto, dostu Kiraz Usta’dan aldığı odunlarla bir kukla yapmaya karar verir. Yaptığı kuklanın hareket ettiğini görünce hayretler içinde kalan marangoz, kuklaya Pinokyo adını verir. Okula gitmek istemeyen, Marangoz Geppetto’yu hiç dinlemeyen oldukça yaramaz bir kukla! Pinokyo’nun hayatta en çok istediği şey, babasını mutlu etmek ve tabi ki gerçek bir çocuğa dönüşmek. 


Dedemin Bakkalı – Çırak


Günümüzün en sevilen çocuk kitabı yazarlarından Şermin Çarkacı, Dedemin Bakkalı – Çırak kitabıyla en çok okunan çocuk kitaplarından birini kaleme almıştır. Yazarın kendi anılarından yol çıkarak Dedemin Bakkalı kitabının devamı olan Dedemin Bakkalı – Çırak kitabında yeni fikirler bulmak, yazmak, üretmek ve hayal kurmakla ilgili hikâyelerin yanı sıra birbirinden eğlenceli etkinlikler de yer alıyor. Tüm cin fikirli çocuklara - yetişkinlere rağmen - düşünmenin, üretmenin, yazmanın ve hayal kurmanın yollarını anlatıyor.


Küçük Feministin Kitabı


Sassa Buregren’in kaleminden çıkan ve feminist çocuk ve gençlik edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan Küçük Feministin Kitabı, yayımlandığı günden beri dünyanın pek çok noktasındaki küçük kızlara ulaşmıştır. Ebba, bir gazete haberi okurken bir anda aydınlanma yaşar ve kadın – erkek üzerine düşünmeye başlar. Gözlemlediği haksızlığa karşı neler yapabileceğini ailesi ve arkadaşlarıyla konuşur. Kızlara kendini kötü hissettiren reklamlar, sınıfta sözünü kesen oğlanlar… Dünyanın en iyi feminist çocuk kitapları arasında yer alan Küçük Feministin Kitabı, 2021 yılında en çok okunan çocuklarından biri olmuştur.


Uçan Sınıf



Yazar Erich Kastner’in ‘’ yazdığım en iyi kitap ‘’ olarak nitelendirdiği Uçan Sınıf, küçük büyük tüm yaştaki okurlara hitap ediyor. Uçan Sınıf kitabının kahramanları, yatılı bir okulun öğrencileridir. Yılbaşına az kalmış ve çocuklar Uçan Sınıf adında bir oyuna hazırlanmaya başlamıştır. Ancak oyun çalışması yarım kalır. Nedeni de, başka bir okuldaki öğrencilerin hem oyunda rol alan bir öğrenciyi hem de çocukların alıştırma kitaplarını kaçırmasıdır.  Bolca mizah öğelerinin bulunduğu ve yer yer ince hüznün hissedildiği Uçan Sınıf, çocuklar arasındaki dayanışmayı ve sıkı arkadaşların birbiri için mücadele etmelerini konu alıyor. 


Galata’nın Tembel Martısı


Behiç Ak, ‘’ gülümseten öyküler’’in yedincisi olan Galata’nın Tembel Martısı kitabıyla okurları kentlerde insanların diğer canlılarla bir arada yaşayabilmesi ve onların yaşam haklarına saygı gösterebilmesi üzerinde düşündürüyor. Mahalle kültürünü yansıtan kitap, sosyal sorumluluğun nasıl filizlendiğini de gözler önüne seriyor.

Disney Esrarengiz Kasaba – Günlük 3

2012 – 2016 yılları arasında 2 sezon halinde yayımlanan Esrarengiz Kasaba, tüm dünyada milyonlarca seyirciye ulaşarak büyük beğeni toplamıştır. Esrarengiz Kasaba sevenlerinin diziden çok şey bulacağı bu günlüklerde Mabel ve Dipper’ın canavarlarla ve sırlarla dolu notları yer alıyor. 

Harry Potter ve Felsefe Taşı

J. K. Rowling, yedi kitaptan oluşan Harry Potter serisiyle tüm dünyada büyük yankı uyandırmış ve her yaştan okura ulaşmayı başarmıştır. Serinin ilk kitabı Harry Potter ve Felsefe Taşı’nda, Harry’nin sıradan hayatı baykuşun getirdiği mektuplarla birden bire değişir. Beyaz perdede de oldukça başarı yakalan Harry Potter ve Felsefe Taşı, büyük küçük her yaştan okurun keyifli okuyacağı bir romandır.

Küçük Prens

Antoine de Saint – Exupery’nin kaleme aldığı Küçük Prens kitabı, dostluğun ve sevginin getirdiği sorumlulukları son derece naif ve yalın bir şekilde aktarmaktadır. Bir pilot Sahra Çölü’nün üzerinde uçarken uçağın motorunun bozulmasından dolayı aniden iniş yapmak zorunda kalır. Çölde hayatta kalmanın yollarını ararken B – 612 adındaki bir asteroitten gelen Küçük Prens ile karşılaşır. Küçük Prens, gezegeni hakkındaki bilgilerini ve deneyimlerini pilotla paylaşır. 


Masal Masal İçinde


Ahmet Ümit, çocukken annesinin anlattığı masalları Masal Masal İçinde kitabında derlemiştir. Masalların özünü bozmadan yeni eklemeler yaparak okurlarına sunan Ahmet Ümit, son derece akıcı ve anlaşılır bir dil kullanarak küçük büyük her yaştaki okura hitap ediyor. Masal Masal İçinde kitabı, sadece olayları aktarmakla kalmıyor, aynı zamanda sır saklamak, açgözlülük gibi konularda da dersler veriyor.


Küçük Kara Balık 



Can Çocuk Yayınları’nın en sevilen kitapları arasında yer alan Küçük Kara Balık kitabını okurken cesaretin, azmin ve yeni dünyalar keşfetmenin ne kadar önemli olduğunun bir defa daha farkına varacaksınız. Bir gün küçük kara balık, içinde yüzdüğü suların nereye aktığını sorgulamaya başlar ve bir kere sorgulamaya başlayınca onu kimse girdiği yoldan döndüremez. 


Benim Zürafam Uçabilir


Timaş Çocuk tarafından yayımlanan Benim Zürafam Uçabilir kitabı, kendine özgüveni olmayan ve hayal gücünü çalıştırmaktan korkan bir çocuğun özgüvenini nasıl kazandığını ve hayal gücünü serbest bıraktığından neler başardığını konu alan bir eserdir. Cesaret ve ilham veren Benim Zürafam Uçabilir kitabı, her çocuğun okuması gereken kitaplar arasında yer alıyor.


Haritada Kaybolmak



Yeni taşındıkları şehre alışmaya çalışan Chris ve Francis, yağmur yağarken saklandıkları dükkânda bir kutu şekeri gizlice mideye indirirler ve bedenlerinde akıl almaz bir değişim başlar. Bu değişimi durdurmanın tek yolu da, sihirli haritadaki on soruyu doğru cevaplandırmaktır. Haritada Kaybolmak kitabıyla zamanın nasıl aktığını anlamayacağınız bir yolculuğa çıkacaksınız. Dakikaların hayati önem taşıdığı bu soluksuz macera, 2021 yılında da en sevilen çocuk kitapları arasındaki yerini aldı.

Pal Sokağı Çocukları

Bugüne kadar her yaştan milyonlarca okura ulaşan Pal Sokağı Çocukları’nın dokunaklı hikâyesi de 2021 en çok okunan çocuk kitaplarından biri oldu. Nemecsek, Boka ve Pal Sokağı’nın diğer çocuklarıyla çocukluk yıllarına döneceksiniz. İnsanı insan yapan sevgi, dostluk, cesaret ve azmin çocukların dünyasından ne kadar önemli olduğunun bir kez daha farkına varacaksınız. 

Çevreci Muhteşem Dayım


Kaleme aldığı çocuk kitaplarıyla ülkemizde oldukça sevilen İtalyan yazar Miriam Dubini’nin Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan kitabı Çevreci Muhteşem Dayım, çocuklarınıza geri dönüşüm noktasında farkındalık kazandıracaktır. Çevreci Muhteşem Dayım kitabı, geri dönüşümcü ve çevreci bir dayının, yeğenlerinin hayatını nasıl dönüştürdüğünü konu alıyor.

Son Ada’nın Çocukları



Kitapları 40’tan fazla dilde yayımlanan Zülfü Livaneli kaleme aldığı Son Ada’nın Çocukları kitabıyla bu kez genç okurlarıyla buluşuyor. Son Ada’nın Çocukları kitabında adada yaşayan çocukların özgürlük ve barış adına verdikleri ilham verici mücadeleleri anlatılıyor. 

 


Bu Blog’u Sosyal Medya’dan Paylaş